Åter full framkomlighet efter lastbilsolycka

Kristianstad Artikeln publicerades
En lastbil välte på E22 vid Mosslunda söder om Kristianstad på fredagsmorgonen.
Foto: Tommy Svensson
En lastbil välte på E22 vid Mosslunda söder om Kristianstad på fredagsmorgonen.

E 22 var avstängd under större delen av fredagen. Detta efter en lastbilsolycka som inträffade i höjd med Mosslunda på morgonen. Strax efter klockan halv fem meddelade Trafikverket att det åter var full framkomlighet på sträckan.

Larmet om en singelolycka på E22 kom in till SOS klockan 09.12. Olyckan inträffade i höjd med Mosslunda E22. Det var en lastbil med foder som välte och lade sig över hela det norrgående körfältet. Släpet blev stående på rätt köl i diket.

Vägen stängdes av mot Kristianstad och det var begränsad framkomlighet mot Malmö.

Polis och räddningstjänst behövde ta den andra körbanan i anspråk för arbetet men försökte dirigera om trafiken runt olycksplatsen.

– Vi har fått kontakt med chauffören som är vid medvetande och förd till akuten i Kristianstad. Vi har inte kunnat förhöra honom än, sa Kim Hild på polisens ledningscentral.

Föraren var en man i 30-årsåldern. Hans utandningsprov visade negativt, han ska alltså inte ha varit påverkad av narkotika eller alkohol.

Lastbilen är en foderbil och frakten bedömdes inte som farlig för omgivningen. En tungbärgare beställdes men stod under en tid inklämd mellan lastbilar och bussar i den cirka tre kilometer långa kön och kom inte fram.

– Där står två regionbussar och en lastbil full med grisar som inte kommer någon vart, berättar Tommy Svensson, Kristianstadsbladets fotograf på plats.

Tungbärgaren har fastnat i de långa köerna och kommer inte fram till olycksplatsen.
Foto: Tommy Svensson
Tungbärgaren har fastnat i de långa köerna och kommer inte fram till olycksplatsen.

En trafikant som befann sig bakom foderlastbilen såg hur olyckan inträffade. Lastbilschauffören ska ha kommit ner i dikeskanten, försökt ta sig upp och då kört rätt in i mitträcket och vält.

Erland Grankvist var en av dem som fastnade i kön.

– Jag har stått här i två timmar nu, det här är väldigt illa skött. Bärgaren står i samma kö som jag och polisen väntar på att trafikverket ska komma och lägga ner vajerräckena så att vi kan vända och köra härifrån, sa han.

UPPDATERING:

12.30: Trafikverkets senaste prognos är att vägen kommer att vara avstängd i norrgående körbana fram till klockan 16.

13.45: Bärgningsarbete pågår. Inga fordon står längre i kö.

16.00: Ny prognos är att vägen ska vara öppen till klockan 18.

16.41: Trafikverket meddelar att det åter är full framkomlighet i trafiken i båda riktningarna.

 

Under förmiddagen bildades flera kilometer långa köer.
Foto: Tommy Svensson
Under förmiddagen bildades flera kilometer långa köer.