Ljusvaka för barnkonventionen

Kristianstad Artikeln publicerades

– Svenska myndigheter lever inte upp till barnkonventionen. När vi hade politiker här i fjol hade alla samma syn: "vi är bra i Sverige, men mycket återstår". Ingen kunde eller vågade ge konkreta svar om när man kommer att leva upp till konventionen.

Det sa Einar Strömblad, vice ordförande i föreningen Pappa-Barn Kristianstad, när han inledde den 30 timmar långa ljusvakan på Lilla Torg. Föreningen slog ner sina "bopålar", ett tält, i trist regnväder, som senare på dagen följdes av blötsnö.

På fredagseftermiddagen bjöd ungdomar på karaoke från en scen som skyddade mot vädret. Det blev också tal om det viktigaste temat för föreningens arbete, barns rätt till båda sina föräldrar när föräldrarna inte lever tillsammans, att barnen måste komma i första hand i vårdnadstvister.

– Det här är en barnorganisation, inte en pappaförening. En tredjedel av våra medlemmar här i Kristianstad är för övrigt kvinnor, trots namnet, fortsatte Einar Strömblad. Han menar att pappa-barn är den mest diskuterade relationen.

Under lördag förmiddag kommer bland annat räddningstjänsten att vara på plats med en brandbil.

Kristianstadsavdelningen startade i mars förra året. Det var också förra året den första ljusvakan hölls. Pappa-Barn Kristianstad har cirka 50 medlemmar.

Den första föreningen i landet var Stockholmsavdelningen som startade 2006.