Lodjur påkört norr om Östanå

Kristianstad Artikeln publicerades

En lodjurshanne dog vid en viltolycka på väg 23 norr om Östanå vid halvsjutiden på tisdagsmorgonen. Hannen var ett av få lodjur i Skåne och identifierades med hjälp av sändaren runt halsen.

Hannen, som blev påkörd mellan Östra Göinge och Osby kommuner, gick under arbetsnamnet Erik. Djuret blev märkt med sändare 2010, i Askersund. Då var han troligtvis tre år gammal. Sedan dess har Erik kunnat följas på sina irrvandringar fram till december förra året.

– Då slutade sändaren att fungera men vi har fått in observationer av folk som sett lodjur under 2012, förklarar Nils Carlsson, rovdjursexpert på Länsstyrelsen Skåne.

Lätt att identifiera

Erik har varit det enda lodjuret med halsband i länet, och därmed lätt att identifiera. Fast frågan är hur många andra lodjur det finns i Skåne.

– Vi har hittat ett par lodjursspår i snön och spillning som vi skickat iväg för analys, säger Nils Carlsson som tycker det är tråkigt att ett av få lodjur i länet dött.

– Trots detta hotas vi att stammen kan säkras på sikt.

Inga spår

Förra året var snöfri, därmed svårt att hitta spår. Årets dessförinnan var det visserligen snö men nästan omöjligt att hitta spår. 2009 fanns det sju, åtta individer men två honor med sändare har sedan dess försvunnit.

På länsstyrelsens hemsida finns en karta över lodjurets vandring söderut.