Lp-skivorna snurrar igen

Kristianstad Artikeln publicerades

Lp-skivan dödförklarades för många år sedan, men har återuppstått. Åter pressas nya plattor och nya generationer upptäcker den. Bland annat på lördagens skivmässa.

- Lp-skivan har blivit hipp igen, säger arrangören Jörgen Nilsson som driver skivbutiken Kompakt Disk sedan åtta år tillbaka.

Det är hans första mässa på fem år och Lilla salen i Konserthuset är full med skivbackar. Kunderna bläddrar förväntansfullt bland plattorna, däribland Anders Björklund. Han hittar bland annat lp:n ”Goats head soup” med Rolling Stones i nyutgåva.

- Den har jag letat efter länge, så det är kul att jag hittade den, säger han.

I sin kasse har han också nya lp-skivor med Neil Young och det brittiska rockbandet Ten years after.

- Det är bara lp som gäller, inte just för att ljudet är bättre, utan för känslan och att man ser vad det står. Det är jätteroligt att den har kommit igen och att folk har förstått det här med känslan, säger han.

Jörgen Nilsson håller med.

- Det är roligt att det har kommit en ung generation som köper det fysiska formatet och många tror inte att sådana som Loreen också släpps på vinyl, säger han.

I hans butik finns både cd-skivor och lp-skivor, men själv föredrar han lp:n.

- Jag lyssnar mest på cd, för det är mer praktiskt, men jag tycker bäst om lp. Det är så mycket häftigare med de stora omslagen, säger han.

När drygt tre timmar av mässan har gått och knappt två timmar återstår är han nöjd med uppslutningen.

- Jag tycker att det har varit bra, det har kommit lite folk hela tiden, säger han.

Blir det fler mässor?
- Jag kommer att fråga säljare och köpare om de är nöjda. Är båda nöjda kör vi en gång per år framöver.