LRF har fått nog och vill jaga varg

Kristianstad Artikeln publicerades

För fem veckor sedan dödades nio får i Näsum och i söndags nio får utanför Hörby. LRF tycker måttet är rågat och ansöker om skyddsjakt på vargen.

Ansökan har lämnats till Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Skåne. Utifrån LRF:s centrala rovdjurspolicy anser förbundet att skyddsjakten är berättigad för att minska verkningarna av vargen som befinner sig i området. Förbundet hänvisar till att tamdjurshållningen i området försvåras påtagligt eller omöjliggörs med tanke på fårattackerna.

– Det gör vi för att det med stor sannolikhet var samma varg i Näsum för ett tag sen. Det är ett beteende en varg lär sig, att det är lätt att skaffa mat i en fårhage, säger Stig Lundström, vice ordförande för LRF Skåne.

Få vargstängsel

  – Ytterligare en anledning till att vi söker om skyddsjakt är att det i Skåne ännu finns väldigt lite hägnat med vargsäkrat stängsel. Skåne var också det län i Sverige som under fjoråret hade flest vargdödade får, säger han.

  LRF Skåne har under en längre tid fått samtal från oroliga medlemmar om vargangreppen.

  Som familjemedlemmar

  – Både från fårägare med stora besättningar och från en del med mindre besättningar där fåren nästan är som familjemedlemmar. Jag förstår deras oro. Det går inte att ha 24 timmars tillsyn av fåren, säger Stig Lundström.

  LRF Skåne ansökte för ett antal år sen om skyddsjakt efter ett större angrepp i Norra Sandby.

  – Det gällde en varg som gick ner i Blekinge och över till Skåne och Kronoberg och tog en hel del får på vägen. Vi fick avslag den gången för att vargen hade lämnat Skåne.

  I det här fallet söker LRF Skåne om skyddsjakt som ombud för den drabbade fårägaren i Hörbytrakten.

  – På det sättet kan får-ägaren förbli anonym. Det blir ofta hotbilder när man söker om skyddsjakt, säger Stig Lundström.