Lucia kröntes efter vandring runt staden

Kristianstad Artikeln publicerades

Först softade de, nyincheckade på hotell. Sedan fick de traska efter "tomtarna" runt stan när hästskjutsen uteblev. En kröning blev det till sist i alla fall, för Lucia och hennes tärnor.

Livet för Kristianstads Lucia Josefine Darin och hennes tärnor pendlade mellan lyx och hårt slit under lördagen. Likt Idol- deltagare checkade de in på sitt hotell klockan tio på morgonen där de ska bo till och med onsdag.

-Då bara chillade vi och provade sängarna, säger Emelie Malmberg, en av tärnorna.

De uppskattar arrangemanget med hotell där de bor tre och tre. Annars hade de behövt gå upp ännu tidigare på själva Luciadagen.

-Väckning är satt till klockan 5.45. En timme senare har vi första uppträdandet och lussar sedan fram till klockan 20.30, säger Josefine Darin.

Lyxkänslan från hotellet försvann dock när det stod klart att hästkusken tagit fel på tiden och att de därmed inte skulle få åka häst och vagn i kortege runt stan.

-Det var ju det som man hade sett fram emot. Vi blev jättebesvikna, säger Louise Truedsson.

I stället för att sitta högt upp kungligt vinkandes bakom Åhus Blåsorkester som stod för julmusik i marschtakt fick de nu gå bakom musikanterna i tomteluvor. Därför blev det bara ett varv runt gågatorna innan de intog scenen på Lilla Torg. Tre låtar senare skyndade de sig in i minibussen som skulle ta dem tillbaka till hotellet.

-Vi frös mest om händer och fötter.

Direktiven hade varit vita skor och för tjejer i lucia ålder innebar det basketkängor av märket Converse. En tygsko för sommarbruk.

Heliga Trefaldighetskyrkan stod dock som värd för själva kröningen, och den var fylld av kroppsvärme från både en månghövdad publik och Christianstad Symfoniker, några av flera medverkande.