Lukas Ernryd: Thor Heyerdahls järnvilja borde vara obligatorisk skolundervisning

Kristianstad Artikeln publicerades
Foto:Lasse Ottosson

Det finns människor med idéer. Och så finns det sådana som Thor Heyerdahl. Trots att alla avrådde honom ville norrmannen bevisa att en annan sanning också var möjlig.

Jag har semester. Packade väskan och drog iväg direkt. Först var jag och två vänner på festival i Göteborg. Det blev tre fantastiska nätter. Lätt hänt med folk från Hurva.

Sen hoppade vi på bussen till Oslo för att besöka Hörby-Angelica. Det gjorde oss så glada. Hon har hittat sin plats i livet. Som instruktör och avdelningschef på en frisörskola.

Inget gör mig så upprymd som när människor gör sin grej. Som tror och bara kör.

Bäst i klassen är Thor Heyerdahl. En av Norges största upptäcktsresande genom tiderna. Vi tog båten till hans museum i Oslo. I tre timmar gick vi runt trollbundna.

I början av 30-talet började han utveckla sin idé om att folket i Polynesien befolkades från Sydamerika och inte västerifrån. Förståsigpåarna skrattade åt Thors idé. ”De hade ju inga båtar”, sa man. Men han svarade ”nej, men de hade flottar” och möttes av mer hån.

Mot alla odds bestämde han sig för att testa sin teori i praktiken. Detta trots att Thor led av vattenskräck efter nästan ha drunknat som liten. Simma kunde han inte heller. Sjöfartserfarenhet saknades också. Ändå tog han sig till Peru för att börja bygga Kon-Tiki. Varför? För att flotten bodde i hans hjärta. Och Thor kapitulerade inte för sina svagheter, han bekämpade dem.

En efter en anslöt sig medlemmarna som skulle utgöra besättningen. Fem norrmän och en svensk. Den 28 april 1947 sattes kursen mot Polynesien. 8 000 kilometer bort. Innan dess hade lokalbefolkningen kommit och bett för dem. Uppmanat skandinaverna att ta farväl av sina nära och kära.

De tackade för omsorgen. Sen fortsatte de binda ihop plockepinnet. Nio stockar i balsaträ. Ingen spik eller ståltråd. Repet var gjort av hampa. Fusk var uteslutet. Kompromisslöshet var enda vägen fram.

När Thor flöt omkring på sin flotte tänkte han inte på sin dödlighet. Han insåg att han var obetydlig. Människan är helt underkastad moder natur. Den som respekterar henne har en chans att överleva.

Efter 101 dagar och flera katastrofer nåddes målet. Thor mötte USA:s president och fick sitt internationella genombrott.

Jag och mina vänner lämnade museet under tystnad. Vi drabbades av Heyerdahls mod, men framför allt av hans motiv. Gränser finns inte, sa han. Utan bara i vissa människors huvuden.

Det ska sägas att Heyerdahl inte bevisade någonting. Men han visade att tidiga kolonisationsresor var möjliga. Gamla kulturer såg inte havet som en barriär, utan som en väg. En förkrossande tanke för alla som tycker att en kultur eller folkgrupp är bättre än någon annan. Vem vet var en idé har börjat och vem som sedan fick den - och spelar det någon roll? Det finns bara ett enda gigantiskt vi.

Nu börjar skolorna runt om i Sverige. Världens bästa ungar kommer möta världens bästa lärare. Och jag ska inte berätta vad ni ska lära ut. Det finns redan för många som tycker till om det. Men berätta gärna om Thors resa. Att människan är kapabel att göra precis vad hon vill. Lyssna inte på olyckskorparna som ber oss sluta drömma. Det vi behöver göra är att bestämma oss. Sen hittar vi vägen fram. Eller vägen hittar oss. Det enda som krävs är en tro. Och en järnvilja.

Då kan vi korsa oceaner.

Fyra val

Just nu

Har allt: Ett pris. I svallvågorna av äventyret gick Thor Heyerdahls äktenskap i kras. Det är svårt att jaga horisonter samtidigt som man ska vara en familjeman. Livet handlar om att välja.

Visade sig sen: Att Heyerdahls teori inte stämde. På 2 000-talet avgjorde DNA-teknik att de första människorna i Polynesien kom från Taiwan. Mycket talar dock fortfarande för att det fanns ett tidigt utbyte mellan öarna och Sydamerika. Bland annat grödor som fanns på båda platserna.

Tyckte jag om: Oslo. En fantastiskt fin stad. Älskade att gå i Vigelandsparken, väl värt ett besök.

Är jag på väg emot: Karlskrona. Ska gå runt med min mor i hennes stad.

Visa mer...