Annons

Vädret sänkte stärkelsehalt – Lyckeby ändå nöjda med året

Många potatisodlare har fört en hård kamp mot vädrets makter i höst, men i stort är Lyckeby Starch nöjda med året. Nu planerar företaget att expandera och efterlyser fler som vill leverera åt dem.
Kristianstad • Publicerad 5 december 2017 • Uppdaterad 6 december 2017
Björn Svensson lämnar potatis vid Lyckeby Starch som han hämtat från odlaren Bo Persson i Finja.
Björn Svensson lämnar potatis vid Lyckeby Starch som han hämtat från odlaren Bo Persson i Finja.Foto: Tommy Svensson

Hösten och början på vintern har varit bitvis regnig och bitvis kall och många odlare har haft problem att få upp sina betor och potatisar på de blöta, leriga åkrarna – och än är inte all potatis uppe ur marken.

Stärkelsefabriken Lyckeby Starch i Nöbbelöv hade en inventering av läget hos lantbrukarna den 27 november, men ännu är det oklart när all stärkelsepotatis kommer att vara uppe ur jorden och om alla lantbrukare får upp det sista.

Annons

– Men som det ser ut nu kommer vi i alla fall att köra till årsskiftet, men mer kan jag inte säga om var vi kommer att landa, säger Stina Nilsson, medlemschef på Lyckeby Starch.

Enligt henne kommer det fortfarande in leveranser även om en del potatis kommer att gå förlorad.

– Många har fått kämpa för att få upp potatisen, men det känns ändå hoppfullt. Det är inte så mycket kvar i backen längre, säger hon.

Stina Nilsson berättar att överlag ser det bra ut när det gäller årets skörd, även om stärkelsehalten varit något lägre i år på grund av vädret, och att Lyckeby Starch nu planerar att expandera.

– Vi ser en ökad efterfrågan på marknaden efter stärkelse och ett ökat intresse för att odla stärkelsepotatis, säger hon.

Företaget söker nu därför ytterligare 700 hektar potatisodling och målet är att producera 82 000 ton stärkelse år 2021.

Därför efterlyser företaget nya odlare som vill vara med i expansionen. Gärna utanför Kristianstadstrakten och västra Blekinge, berättar Henrik Knutsson, som är ansvarig för odlingsutveckling på Lyckeby Starch, för branschtidningen ATL.

– Vi ligger i ett område som är väldigt tätt med potatisodling och vill gärna att nya odlare kommer in från andra odlingsområden. Det för att även fortsättningsvis måna om en hållbar växtföljd så att det inte blir problem med sjukdomar och annat, säger han till ATL.

Henrik Knutsson menar att stärkelsepotatis är ett lönsamt odlingsalternativ.

– Du kommer upp i 80 öre när du räknar baspris, efterlikvid, tillägg för sedan leverans och packersättning. Men det beror också på stärkelsehalten i potatisen.

Nästa år kommer dessutom ersättningen att höjas med 1 öre.

Kristina WihlborgSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons