Lydia Capolicchio invigde mässan

Kristianstad Artikeln publicerades

Tillbaka i småstaden där hon aldrig blev profet. Då visar Lydia Capolicchio upp en av sina sämsta intervjuer. Till publikens glädje.

Hundratals företagare och ungdomar tittar på duken där Lydia försöker få Filippa Reinfeldt att "erkänna" att hon kommer från ett politiskt intresserat hem. Filippa tvärvägrar, eftersom Lydia förväxlat uppgifterna med henne och Fredrik Reinfeldt.

– När man kommer till sin hemstad vill man visa det bästa man gjort. Men det är av misstagen man lär sig, motiverar Lydia sin korta filmvisning och fortsätter till publikens applåder prata om hur viktigt det är att prioritera situationen istället för prestationen. Det är ett av hennes fem tips för en bättre kommunikation, och ingår i det paket hon lär ut till ledare i storföretag. Andra tips är att inte kommunicera något man inte står för, vara uppriktig med allt man säger och gör, inte vidarebefordra information man själv inte förstår, och att ta vara på alla nya idéer som dyker upp.

Efter invigningen och rungande applåder svarar hon på Kristianstadsbladets frågor om varifrån hon hittar modet att visa sina misstag offentligt.

– Från att ha bott i en småstad, säger tjejen som växte upp utanför Kristianstad.

– Det ger en ett enormt självförtroende, man får en grundtrygghet med sig och man ser bara möjligheter, inte svårigheter, för att allt är så nära. Hon själv såg tidningsredaktionen och lokalreportrarna på nära håll, och eftersom hon sedan fem-årsåldern visste att hon skulle bli journalist verkade steget kort.

Även om hon nu fick ta omvägen via Norra Skåne innan hon omsider kom till tv i Stockholm.

Samtidigt saknar hon inte jantestämningen. När hon på Söderportsgymnasiet berättade hon skulle bli journalist rungade skrattet i salen.

– Man ska inte sticka ut. Och jag var ju född i Borås, kom med min västgötska dialekt. Jag stod på kammaren och övade mig på skorrande r-ljud!

Föräldrarna kommer från Italien, mamman hade dessförinnan flytt från Lubljana. De har också skapat en stämning av att ingenting är omöjligt.

– Jag tror att viss entreprenörsanda skapas där det är svåra förutsättningar. Det är något jag tänker på nu med mina barn, jag vill inte ge dem en gräddfil till allt utan de måste lära sig att armbåga sig fram de med.

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se