Maglehems kyrka återinvigs efter miljonrenovering

Maglehem Artikeln publicerades
Maglehems kyrka är en pilgrimskyrka som ligger längs pilgrimsleden Trondheim - Santiago de Compostela. Den återinivgs på söndag efter en längre tids renovering. 2 bilder
Foto:Yvonne Kievad
Maglehems kyrka är en pilgrimskyrka som ligger längs pilgrimsleden Trondheim - Santiago de Compostela. Den återinivgs på söndag efter en längre tids renovering.

Kyrkan i Maglehem stängdes av arbetsmiljöskäl i november 2015. Mögel var orsaken, både personal och besökare hade reagerat. Nu är kyrkan renoverad invändigt och kommer att återinvigas vid högmässan den 10 september.

De nya golven i bänkarna är nog det första man kommer se, säger Lisbeth Göransson, kyrkorådets ordförande.

– Dessutom har ljudet i kyrkorummet förändrats genom isoleringen under de nya golven. Brännaren till den gamla oljepannan brummade tidigare igång allt som oftast, ett störande ljud som nu är borta.

Degeberga - Everöds församling, som Maglehem tillhör, är sedan ett år tillbaka miljöcertifierad. Det var därför naturligt att byta ut oljeeldningen mot bergvärme vid renoveringen.

Det är många tillstånd som ska inhämtas och besked om bidrag, som måste till vid en kyrkorenovering. Ett drygt år tog det, innan det praktiska arbetet kunde påbörjas i januari 2017. Både Länsstyrelsen och Länsantikvarien har varit inkopplade. Reglerna är strikta om vad man får göra med en kulturmärkt byggnad. Inte en planka får lyftas utan godkännande

- Maglehemsborna får nu tillbaka sin kyrka säger kyrkoherde Dan Olsson. Härligt att vi kommer igång igen. Kyrkan är populär. Hoppas nu att alla återvänder.

Lisbeth Göransson lägger till att det blir en glädjens dag för alla.

– I vårt vackra kyrkorum kommer vi att se många olika aktiviteter framöver.

Nästa år väntar yttre renovering.

– Om ett år är Maglehems kyrka åter den vackra kulturbyggnad vi hoppas kunna använda i många, många år framöver, säger Dan Olsson.

Fakta

Maglehems kyrka

Är från 1200-talet och rymmer 150 personer. Den är en av åtta kyrkor som ingår i Degeberga – Everöds församling. Renoveringen 2017 har kostat 2,5 miljoner kronor. 70 procent av kostnaden har ersatts av kyrkoantikvariatiska medel. Kyrkan pterinvigs 10 september 2017 klockan 10. Forsakören medverkar och alla besökare bjuds på mingel med kaffe och smörgås.

Visa mer...