Annons

Maglehems kyrkas kulturarv visades upp

Under hösten arrangerar Maglehems kulturförening flera aktiviteter. Först ut blev en visning av Maglehems kyrka i söndags.
Maglehem • Publicerad 23 oktober 2018
Kyrkovärden Ingrid Alfe berättade om Maglehems långa historia.
Kyrkovärden Ingrid Alfe berättade om Maglehems långa historia.Foto: Ann-Sofie Adermark

Maglehems kyrka var välbesökt när kyrkovärden Ingrid Alfe guidade runt i kyrkan och berättade om kyrkans historia, målningar och renoveringar. Förr tros kyrkan att ha varit betydligt mindre än den är i dag och målningarna och andra tecken tyder på flertalet ombyggnationer och renoveringar genom åren.

På platsen där Maglehems kyrka ligger har det troligen legat en träkyrka med högt torn, en så kallad stavkyrka. Maglehems kyrka är uppförd på 1200-talet.

Annons

De konstnärliga målningarna på kyrkväggarna tros vara gjorda av Vittskövle-Maglehem gruppen som dekorerade kyrkorna i Östra Skåne.

Kurt Johannesson närvarade under vandringen och delade med sig av sin kunskap.

- Jag och min far målade taket, bänkarna och kalkade väggarna 1959. Vi gjorde även en hel del annat, som att måla fönstren.

Ingrid Alfe berättade att predikstolen och altartavlan är från 1600-talet. Hon avslöjade också att två delar av predikstolen har varit dolda under en lång tid. Där stod skrift på danska, men när Skåne blev svenskt fick man inte längre tala den gamla fiendens språk i kyrkan. Dessa förbjudna ord uppmärksammades först 300 år senare.

Det berättades också om kyrkans senaste renovering. De gamla stengolvet har hittats och de unika plattorna har grävts fram. Kyrksilvret visades upp och Ingrid Alfe berättade att en del kom från guldsmed Björn Nilsson i Kristianstad.

Det blev även en runda på kyrkogården där man visade ett par gravar en av dem tillhör Klara Persson, i folkmun kallad "miljonärskan".

Efteråt bjöd Maglehems kulturförening på fika i brandkårsstugan.

Lukas ErnrydSkicka e-post
Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Artiklarna är antingen skrivna av lokalkorrar eller baseras på tips från korrenätverket. Vi utgår från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter.
Annons
Annons
Annons
Annons