Magleladan nu med Grön flagg

Maglehem Artikeln publicerades
Magleladan är populärt bland barn och vuxna. Just nu står åtta barn i kö. Här klipptes bandet av barnen på skolan.
Foto:Ann-Sofie Adermark
Magleladan är populärt bland barn och vuxna. Just nu står åtta barn i kö. Här klipptes bandet av barnen på skolan.

Barnen, pedagoger, föräldrar, syskon, farföräldrar och andra inbjudna gäster samlades på torsdagseftermiddagen för att fira att Magleladan, föräldrakooperativet i Maglehem, har blivit certifierade med Grön flagg.

Under tolv månader har Magleladan tillsammans med barn, pedagoger och föräldrar arbetat med miljömål för att nå målet, att bli godkända och få Grön flagg.

- Egentligen blev vi godkända redan den 5 januari i år men vi kunde inte sätta upp någon flaggstång då så vi valde att vänta till nu, berättar Petra Karlsson förskolechef på föräldrakooperativet Magleladan som ligger i Maglehem.

Att få grön flagg innebär att man måste jobba med kretslopp, återvinning och återbruk.

- Barnen har odlat, skördat och sedan ätit. Magleladan serverar bara ekologisk närproducerad mat, inga halvfabrikat och vi bestämmer själva, säger Maria Niklasson, kokerska.

Jerry Eklund representerar föreningen Vi i Maglehem som gratulerar och överlämnar ett Familjefruktträd med tre sorters äpplen på samma träd.

Monika Nilsson är farmor till Noel Nilsson, ett av barnen på skolan, och hon berättar att Noels dagis är inte för stort, de blir ingen förvaring utan alla blir sedda.

– Dessutom har Magleladan djur.

Eva Hellberg är också farmor. Hon berättar att barnen bakar bröd, bullar, dukar och hjälper till.

– De lär sig mycket, det är matematik i de mesta vilket är bra.

Malin Söderlind, barnskötare, visar att de haft Astrid Lindgren-tema och har haft teater på olika ställen i trädgården.

Invigningen börjar med att Petra Karlsson berättar om deras arbete och sedan samlas alla barnen vid deras egentillverkade band. Bandet har barnen gjort av mjölkkartonger och annat man kan återanvända.

- Vid alla invigningar måste band klippas säger Petra Karlsson och får hjälp att klippa bandet. Sedan sjunger alla barnen både Pippi och Emilvisan för publiken. När barnen sjungit och fått applåder kommer den efterlängtade tårtan.

Alla sopsorterar fint efter fikan. Barnen har skrivit lappar så alla vet var man ska slänga vad. Matresterna går till ett särskilt ställe.

– De får grisen, berättar Måns Hellberg som visar var grisen bor.

Magleladan har en gris, fem hönor, en tupp, en sköldpadda och två kaniner.

På skolan får barnen anordna en loppis och lära sig vad återbruk är.

- Arbetet tar inte slut för att man har fått sin fina flagga, säger Petra Karlsson. Just nu passar de väldigt bra att vi har valt "Hav och vatten" som tema med tanke på att vi har bakterier i vattnet. Det snappade barnen upp direkt.

Fakta

Grön Flagg

Är det svenska namnet på Eco-Schools. Det är både ett pedagogiskt verktyg och en certifiering för skolor och förskolor som arbetar aktivt och långsiktigt med hållbar utveckling i undervisningen och i den dagliga verksamheten. En grundförutsättning för Grön Flagg är att barn och unga får inflytande och att arbetet utgår från deras idéer. Grön Flagg drivs i Sverige av stiftelsen Håll Sverige Rent. Grön Flagg finns i närmare 60 länder och koordineras av Foundation for Environmental Education (FEE).

Visa mer...

Fakta

Lokalkorrespondenterna

Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Artiklarna är antingen skrivna av lokalkorrar eller baseras på tips från korrenätverket. Vi tar utgångspunkt från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter.

Visa mer...