Man lurade till sig tobak av butiker

Kristianstad Artikeln publicerades
Robban Reer, som driver Ica-butiken i Arkelstorp, är drabbad av bedragaren.
Foto:Tommy Svensson
Robban Reer, som driver Ica-butiken i Arkelstorp, är drabbad av bedragaren.

Ett stort antal Ica-butiker i Skåne har lurats av en bedragare i Kristianstad kommun. Butiken i Arkelstorp är en av dem. Mannen ska där ha lurat till sig tobak för tusentals kronor.

Redan i mitten av december flaggade Robban Reer, handlare hos Ica-butiken i Arkelstorp, för att bedrägeriet ägt rum. En man hade då via sitt företag gjort inköp för totalt 8 500 kronor utan att betala för sig. Bland annat handlar det om tobaksvaror för 3 600 kronor.

– Vi märkte efter ett par ordrar att det inte verkade vara varor till ett företag. Det verkade snarare vara för privat konsumtion, säger Robban Reer.

Dagarna därpå fick han information från Ica centralt om att samma man hade stoppats i andra butiker. Mer exakt ska 15 Ica-butiker i Skåne ha blivit drabbade.

Mannens företag är registrerat i Kristianstad kommun och har indragen F-skatt. Nu, den här veckan, har Robban Reer valt att polisanmäla händelsen.

– Man tror ju gott om alla människor och han försäkrade sig om att han skulle föra över pengar. Jag har gett honom flera chanser att göra rätt för sig men några pengar har inte kommit in. Jag är drabbad och besviken, säger han.

Enligt uppgift ska det vara tobaksvaror som mannen har lurat till sig hos de andra butikerna också. För hur mycket pengar framgår inte.

Enligt Therese Lystedt, pressansvarig hos Ica-gruppen, är det ovanligt med bedrägeriförsök.

– Men tyvärr förekommer det ibland. Ica centralt och Ica-butiker har system och rutiner för att upptäcka bedrägeriförsök, vilket innebär att vi oftast kan stoppa dessa köp innan de plockas och levereras, säger Therese Lystedt.

Varje drabbad butik kommer själva att göra polisanmälningar om bedrägeri misstänkts.