Annons

Man räddades ur isvak

När den gamle mannen gick igenom isen tvekade inte Jonas Frodig. "Jag och en kompis gick direkt ut för att rädda honom. Jag hamnade själv i sjön tidigare i dag", berättar han.
Kristianstad • Publicerad 20 februari 2011
Flera privatpersoner lyckades rädda en äldre man ur en isvak
Flera privatpersoner lyckades rädda en äldre man ur en isvakFoto: 

Vädret är som en dröm för skridskoåkare och isfiskare. Många minusgrader, sol och ingen snö på isen. Mestadels är isen dessutom ett par decimeter tjock, vilket räcker med råge för att gå på. Men den är samtidigt förrädisk.

Jonas Frodig från Älmhult är med några kamrater och fiskar på Ivösjön.

Annons

– Jag märkte själv hur tunn isen var i morse. Jag gick runt en udde och plötsligt låg jag i vattnet. Som tur var kunde jag komma upp snabbt, berättar han.

Några timmar senare var det hans tur att bli hjälte.

– Vi såg hur en äldre man kom på en spark. Han klev av sparken och stampade en gång i isen. I nästa stund var han i vattnet, förklarar Jonas Frodig.

– Vi åkte ut så fort vi kunde, men isen är så blank att det var svårt att få upp honom.

Vi fick använda två rep men han låg nog i vattnet i bortåt tio minuter, säger Jonas Frodig.

Christoffer Martinsen är veterinär och driver Näsums veterinärstation som ligger precis vid sjön.

– Precis här utanför har vi haft en 250 meter bred vak som frös först natten till söndagen. Här är isen kanske någon centimeter tjock och den som går på den hamnar i vattnet, säger Christoffer Martinsen.

– Det är massor med folk på isen i dag och vi försöker hela tiden hindra dem från att gå ut på den svaga delen, berättar han.

Christoffer Martinsen är själv ordförande i den lokala fiskevårdsföreningen och vill inte avråda någon från att ge sig ut på isen.

– Det är ju drömväder för att vara på isen i dag och på de flesta ställena är isen ett par decimeter tjock. Men man måste veta vad man gör, säger Christoffer Martinsen.

Annons

– Den absolut viktigaste regeln är att aldrig någonsin ge sig ut på isen ensam. Sedan ska man naturligtvis ha isdubbar med sig.

Hade mannen haft en ispik hade han dessutom direkt kunnat känna att isen inte skulle hålla, förklarar Christoffer Martinsen.

– Mannen hade en spark, vilket ju kan vara bekvämt. Risken är, som i det här fallet, att man inte känner att isen är svag förrän det är försent.

Han hoppas slippa göra fler livräddningar.

– Men vi håller koll hela tiden. Om det behövs gör jag givetvis så gott jag kan, säger han.

Rebecka Sjöberg
Anders G Bergquist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons