Män som stal bössa har gripits - och erkänt

Åhus/Kristianstad Artikeln publicerades
Den ena tjuven blockerade bössan för kameran samtidigt som medbrottslingen stal den. På måndagskvällen greps de i Kristianstad. 2 bilder
Den ena tjuven blockerade bössan för kameran samtidigt som medbrottslingen stal den. På måndagskvällen greps de i Kristianstad.

Tjuvarna som stal insamlingsbössan till Rädda Barnen från Videocenter i Åhus är gripna - tack vare allmänheten.

Männen, som är i 20- respektive 50-årsåldern, har erkänt stöld i polisförhör.

Någon gång mellan den 4 och 7 januari stals den insamlingsbössa till Rädda Barnen som stod inne på Videocenter i Åhus. Det uppskattas att mellan 2 500 och 3 000 kronor fanns i bössan.

Leo Habibi Kisswani, som driver Videocenter, lade snabbt därpå ut en uppmaning till tjuvarna på sin Facebooksida:

"Ge er till känna eller så hänger jag ut er", skrev han.

Men tjuvarna hörde inte av sig. Det gjorde däremot allmänheten efter att en film från övervakningskameran - som tydligt visar stölden - publicerades.

En hittelön på 2 000 kronor annonserades först ut till den som kom med information som kunde leda till ett gripande. Flera privatpersoner engagerade sig och hittelönen vandrade till slut upp på 13 000 kronor genom privata bidrag.

Tipsen började strömma in.

– Jag fick in rätt många. Det var 90 till 100 tips i timmen ett tag, säger Leo Habibi till Kristianstadsbladet.

På måndagskvällen uppgav flera personer att de båda misstänkta befann sig inne i en butik på Fäladsgatan i Kristianstad.

Vid halv åtta kunde de båda männen gripas.

– De har blivit igenkända av allmänheten och många har ringt till oss om detta. De sitter kvar och har förhörts, säger Mikael Persson, jourhavande förundersökningsledare i Kristianstad.

Vad har det sagt?

– De har erkänt stölden.

Männen sitter nu anhållna. Leo Habibi hoppas att ärendet ska gå vidare och att tjuvarna ska få stå till svars för vad de har gjort.

– Jag vet inte hur det fungerar. Jag hoppas att de får sitt straff och att pengarna kommer tillbaka.

– Jag vill också tacka polisen för att de agerade så snabbt.

Responsen från allmänheten har gjort honom väldigt glad.

– Jag hade inte i min vildaste fantasi trott på en så här stor respons. Samtidigt kan man inte gå ifrån att hittelönen lockade många människor. Det är många som skriver och ringer om att "det var mitt tips", säger Leo Habibi som har en idé ifall det inte går att fastslå vem som kom med det avgörande tipset.

– Då kommer vi att lägga hittelönen i bössan.