Man tog sig in i skola och hotade personal med kniv

Kristianstad Artikeln publicerades

En man tog sig på tisdagen in på Slättängsskolan på Härlöv och hotade personal med kniv när han blev avvisad. Han kan också ha känts igen av personal från skolan, men det är oklart med mannens koppling till skolan.

Strax före klockan 16 gick en man in via huvudentrén på Slättängsskolan på Härlöv. Mannen gick mot skolans expedition som ligger strax innanför entrén och upptäcktes av en vaktmästare.

– Vaktmästaren såg honom och frågade direkt vad han hade för ärende. Vi vet inte vad han ville. Han var inte hotfull men blev det när han avvisades, säger Lina Leyman Nilsson, chef för Skolområde västra i Kristianstad.

Enligt polisen ska mannen ha hotat med en kniv .

– Mannen gick in på skolan och när han fick frågan vad han gjorde där så lyfte han en kniv och var hotfull. Han spottade även på personal som ifrågasatte hans närvaro. Sedan lämnade han skolan till fots, säger polisens inre befäl, Mikael Persson.

Skolchefen Lina Leyman Nilsson säger att skolan agerade direkt.

– Han avvisades från skolan och vi vidtog säkerhetsåtgärder. Skolans nödlås aktiverades och vi samlade alla som befann sig i skolan i en lokal tills dess att polisen hade kommit. Polisen kom med ett antal patruller och mannen lämnade området. Så snart de bedömde läget som lugnt så kunde alla lämna skolans byggnad, säger Lina Leyman Nilsson.

Polisen sökte i området efter mannen fram till strax före klockan 18. Ingen har dock gripits, men det finns en misstänkt man.

– Han är skäligen misstänkt för olaga hot och ofredande, säger inre befälet Mikael Persson som också säger klockan 20.40 att mannen inte är gripen.

– Det är ännu oklart varför han befann sig på skolan, säger han.

Enligt Lina Leyman Nilsson har ingen person skadats och det var väldigt få elever kvar vid tillfället.

– Det var inga barn eller elever i närheten av mannen. Det var enbart skolans personal som upplevde honom som hotfull.

Det finns uppgifter om att det kan vara en person som är igenkänd.

– Jag vet inte vem människan är, men jag har förstått att det kan vara en man som inte är okänd på området, men det är ingen som nuvarande rektor har haft som elev under de åtta år han har varit där. Dessutom är man inte säker på vem det är eftersom han inte är gripen, säger hon.

Hon säger att läget på skolan var lugnt strax efter klockan 16.

– Incidenten var över på skolan på några få minuter. Ingen kom till fysisk skada. Icke desto mindre kan situationen ha upplevts som obehaglig för både få barn och vuxna som fanns kvar.

– Vi har sökt, men inte anträffat honom. Det finns uppgifter som gör att vi vet vem det är som är misstänkt, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region syd, vid 23-tiden på tisdagskvällen.

Hon berättar att polisen gjort anmälan om olaga hot mot grupp och ofredande mot en i personalen.