Många frågetecken kring stadens nya handelscentra

Kristianstad Artikeln publicerades

En handelsstad som Kristianstad måste vara intressant för trendspanare. Det är ju först när folk står vid butikskassan vi ser om prognoserna slår in, vilka nya varor som säljer, vilka som blir hyllvärmare.

Köpmännen har till och med inregistrerat varumärket Handelstaden Kristianstad på Patentverket för att markera rollen som handelscentrum i nordöstra Skåne. Just när det gäller själva byggnaderna köpcentra ser vi en ny trend i landet. Storslagna planer om jättebyggen skjuts upp eller läggs definitivt på is.För snart tre årsedan offentliggjorde norska Steen & Ström, ett av Skandinaviens största företag i branschen, att ett nytt stort köpcentrum skulle byggas för över en miljard kronor vid Östra Centrum. Det skulle bli 500 till 800 nya jobb, stå klart inom tre år, alltså 2010.

Kommunledningen tackade och tog emot. Den hade tidigare stoppat planerna på ett köpcentrum i Hammarshus sedan ett stort antal köpmän krävde stopp för att "tillåta extern fackhandel", en sådan skulle minska centrums attraktionskraft. De 80-talet köpmännen gjorde en kullerbytta i samma skrivelse, "det är bra med konkurrens".

Men ett köpcentrum vid Östra Centrum accepterades. Kommunalrådet Bengt Gustafson uttalade att "vi ska inte tippa stan åt öster". Nya butiker ska ligga antingen i centrum eller i Härlöv.Nu har denekonomiska verkligheten slagit till. Det påstås att det nya jättebygget kommer men försenas minst ett halvår, dock högst ett år.

Sedan dess har det gigantiska glashuset Entré dragits igång där infarten norrifrån till Malmö upphör. Starten pekade mot fiasko med betydligt färre besökare än väntat till 75-talet butiker. Gym, bio och restauranger påstås dock gå hyggligt. Visst kan det ta tid, men få är så synliga för så många som just Entré. Blotta anblicken ger ett kallt och ogästvänligt intryck. Några mindre butiksägare har protesterat genom att hålla stängt när det ska vara öppet.

När julhandeln är över och konjunkturen återhämtar sig får vi om det finns en framtid för Entré. Klart är att många Malmöbor hellre trängs inne i stan, bland köpladorna på Svågertorp och andra äldre köpcentra. En fråga är också om den snabbt ökade e-handeln på nätet nu börjar sätta stopp för större köpcentra.

I Lund pågår ett politiskt bråk om utbyggnad av Nova Lund-området väster om stan. Den borgerliga styrande alliansen är splittrad, flera säger nej till att bygga ut med 25-talet butiker med motiveringen att trafikkaoset ökar. Därmed är det uppenbarligen inte brist på kunder.KristianstadsaktuellaSteen & Ström har beslutat att inte genomföra tidigare planer i Växjö och Atollen i Jönköping. Utöver de nio som är igång runt om i landet, bland annat Familia i Åstorp med 57 butiker, namnger bolaget tre nya projekt: Emporia i Hyllie vid nya Citytunneln i Malmö, Mölndal och Borås. Däremot nämns inte Kristianstad.