Annons

Månsson (L): ”Knarket är problemet i grunden”

Vi måste ta tillbaka gågatorna och kräva att polisen gör en riktad insats mot knarket och den otillåtna trafiken i centrum. Det menar kommunalrådet Pierre Månsson (L).
Kristianstad • Publicerad 22 augusti 2019
Foto: Hilda Ärlemyr

”Erkänn att det är ett krisläge”, skriver åtta Kristianstadsprofiler i en debattartikel i torsdagens Kristianstadsbladet. Uppmaningen riktar sig till kommunens politiker och handlar om en oro över utvecklingen i centrum med, enligt skribenterna, ökad kriminalitet och otrygghet. De efterlyser krafttag över partigränserna i frågan och radar upp tio punkter som de anser är avgörande för ett levande centrum.

– De har inte rätt i alla detaljer, men i mycket av det de tar upp har vi gjort samma analys över sommaren, säger kommunalrådet Pierre Månsson (L).

Annons

– Jag hade helst sett att man kommit till oss först så vi kunde berätta vad vi faktiskt gör, men jag uppskattar att de engagerar sig. Vi behöver fler som gör det.

Det är skillnad på upplevd och reell otrygghet, menar Månsson. Men att det har skett en förändring med ökad kriminalitet och oordning i centrum är ett faktum, konstaterar han.

– Otryggheten hänger samman med den otillåtna körningen på gågatorna i centrum och den genereras av den ökade knarkförsäljningen. Knarket är problemet i grunden. Vi måste ta tillbaka gågatorna och där kommer polisen att ha en viktig roll. Vi måste kräva av dem att göra en riktad insats mot knarket och trafiken i centrum.

Pierre Månsson (L).
Pierre Månsson (L).Foto: Tommy Svensson

Möten i frågan har hållits mellan de ledande politikerna så sent som i onsdags och på måndag träffar de säkerhetsrådet, BRÅ och C4 Teknik för att diskutera otryggheten i centrum.

– Vi har dragit samma slutsats som debattörerna och begärde därför en sittning som initierades i förra veckan.

När det gäller diskussionen om Galleria Boulevard och uppmaningen att flytta in högskolan i lokalerna påpekar Pierre Månsson att fastighetsägarna måste ta sitt ansvar.

– Vad ska vi som kommun göra? Steen & Ström äger fastigheten. Och vi kan inte bestämma vad högskolan ska göra, det är en statlig verksamhet.

Att parkera badhusfrågan, som debattörerna uppmanar till, är inte aktuellt menar Månsson. Han kan inte se vilken poäng det skulle ha i sammanhanget.

– Vad skulle ta mest kraft? Att pausa eller bygga det?

Nattvandringen som Orangea staden håller i ser han som en viktig del i arbetet med att öka tryggheten.

Annons

– Men det behövs fler som nattvandrar. Det måste finnas närvaro på stan, fler vuxna som sätter ner foten.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons