Maxi sponsrar sjöräddningen

Kristianstad Artikeln publicerades

Maxi Stormarknad i Kristianstad gör en insats för sjöräddningen. Under en dag skänks en procent av omsättningen till stationen i Yngsjö. ”Oerhört välkommet, ett sådant bidrag underlättar både vår verksamhet och vår existens”, säger Mats Bergström vid Sjöräddningssällskapet i Yngsjö.

Förra året genomförde Maxi Stormarknad i Kristianstad ett projekt till förmån för ”Hjälp Ebba stoppa cancer”. Under en dag skänktes en procent av dagens försäljning till insamlingen, leverantörerna övertalades att sponsra, vissa varor prissänktes och olika kringaktiviteter gjordes.

– Projektet spred en enorm energi hos personalen på Maxi, och även kunderna var oerhört positiva. Så det kändes som något vi skulle satsa på att göra igen, kanske ha någonting en gång om året som sticker ut, säger Linda Backström, som håller i Maxis projekt.

Högt på listan

När Linda funderade över någon insamling, förening eller organisation som skulle kunna komma ifråga för ett liknande projekt kom Stadsmissionen och Sjöräddningssällskapet i Yngsjö snabbt upp på listan.

– Men Stadsmissionen kändes lite svår att göra som en särskild dag, man vill ju inte hänga ut människor som har det svårt. Där har vi i stället startat ett samarbete två gånger i veckan, där Stadsmissionen hämtar mat hos oss, fullt brukbar mat som vi av någon anledning inte kan sälja, berättar Linda Backström.

En procent av intäkterna

Och årets stora projektdag sker istället som en insamling till Sjöräddningssällskapet i Yngsjö. Fredagen den 27 september blir en jippodag i butiken, med kampanjvaror, Sjöräddningen på plats och åter en procent av dagens intäkter som skänks till organisationen. Fjolårets projekt genererade strax över 63 000 kronor, Maxi Stormarknad hoppas på en liknande summa i år.

En miljon kronor per år

– Vi höll på att trilla av stolen när Maxi ringde och föreslog detta. Det är ju ett fantastiskt viktigt tillskott för oss. Ofta är det tufft att få in pengar till stationen, som helt drivs med ideella krafter, och ett sånt här tillskott underlättar både vår verksamhet och vår existens, säger Mats Bergström, uppsyningsman vid stationen i Yngsjö.

För Maxi Stormarknad blir insamlingen och aktiviteten som en annorlunda form av sponsring.

– Vi lägger runt en miljon kronor per år i traditionell sponsring, mycket till idrotten och olika event. Det här blir en annorlunda form som känns väldigt bra, vi vill vara en butik med ett hjärta och engagemang i vårt närområde, säger Fredrik Rosengren, ägare och vd för Maxi Stormarknad i Kristianstad.