Annons

Med beröm godkänt

Det pillas och vrids och granskas. In i lilla minsta detalj. Under gesällprovsgranskningen på Snickarakademin väntar eleverna nervöst på domen.
Kristianstad • Publicerad 5 december 2006
Sven Persson får beröm för sin skrivschatull och visar sitt finurliga lönnfack.
Sven Persson får beröm för sin skrivschatull och visar sitt finurliga lönnfack.Foto: 
Olle Pira går igenom Mikael Stenströms bord i minsta detalj. Ett stort plus ges för beslagen som gesällen själv fått tillverka.
Olle Pira går igenom Mikael Stenströms bord i minsta detalj. Ett stort plus ges för beslagen som gesällen själv fått tillverka.Foto: 
Christer Lindström, riksgranskare och hans kollegor snickarmästare Göran Gustafson och arkitekt Olle Pira njuter av skickligheten bakom Sven Perssons skrivschatull för resande. Bilder: BOSSE NILSSON
Christer Lindström, riksgranskare och hans kollegor snickarmästare Göran Gustafson och arkitekt Olle Pira njuter av skickligheten bakom Sven Perssons skrivschatull för resande. Bilder: BOSSE NILSSONFoto: 

Hela dagen tvingas de tio eleverna vänta. Medan de tre mästarna, varav en är riksgranskare, sätter betyg på de nytillverkade möblerna. Det är viktigt att allt går rätt till väga. Det finns förbestämda kriterier, bestämda av branschen. Elevernas ritningar har redan granskats av experter, deras arbete har följts av branschkunniga under hela höstterminen och deras planering har satts under lupp även den. Om de har beräknat rätt antal timmar för sitt arbete, hur de har valt träslag och i vilken ordning arbetet ska göras. Åt själva designen ägnas inga betygspoäng, men eleverna brukar få gehör muntligen från experterna.

– Vi brukar säga vad vi tycker om helheten, men när vi sätter betyg till gesällproven följer vi ett formulär, berättar riksgranskare och koordinatorn för landets alla gesällprov för möbelsnickare Christer Lindström. Det visslar om lådan i ett skrivschatull för resande, när han drar ut den. Han drar ut den igen, och igen, njuter av ljudet. Så ska det låta när det är perfekt, berättar han drömskt. Kollegan och granskningsveteranen Olle Pira plockar förtjust upp den ränna med hållare för bläckpatroner och pennor schatullet innehåller och låter det försiktigt sjunka ner på plats igen, påtryckt enbart av sin egen tyngd.

Annons

– Det är så perfekt gjord att den bara ytterst långsamt trycker undan luften, myser han och tillägger allvarligt:

– Detta är ett av de allra bästa gesällprov som jag har sett under mina 40 år i branschen. Det håller internationell standard!

Det finns ett lönnfack, men det är så sinnligt konstruerat att granskarna inte vågar sig på att öppna det. Schatullens upphovsman, Sven Persson, är ännu så länge ovetande om lovorden som sprutar runt hans skapelse.

Visst kände han att det blev bra, men säker på utgången är han inte. Mönstret med pärlemor på ovansidan, som föreställer vintergatan, de perfekta sinkningarna, den roliga detaljen med magneter som håller alla lådor på plats, de egenhändigt gjorda beslagen, ja allt är liksom hans bevis för att han kan det här.

– Det har varit mycket jobb. Jag har lagt många timmar för att få lådan att passa så perfekt.

Hemligheten är ett ordentligt förarbete, avslöjar han. Har du inga räta vinklar när du börjar bygga, ja, då blir bygget därefter.

I klassrummet står flera skrivbord och sminkbord. En japansk skåphylla som samtidigt fungerar som en trappa får beröm, valet av björk i ett nätt litet bord uppskattas. Flera av eleverna förutspås få stipendier till att studera vidare eller få gesällplatser utomlands.

– Låt oss säga så här, Snickarakademin håller mycket hög klass. Här har man samma nivå som på Malmstensskolan eller Cappellagården, säger Olle Pira.

Minst. Kollegorna nickar. Visserligen brukar de flesta gesällprov i landet godkännas, men det kan göras mer eller mindre gott betyg. Snickarakademin följde i fjol upp alla sina elever under skolans då nio år. 96 procent hade fortsatt inom yrket och en tredjedel hade startat eget.

Ett gott betyg. Årets elever lär gå i sina företrädares fotspår. Med tanke på att granskarna konstaterar att årets möbler uppvisar sällsynt hög kvalitet, lär det vara rätt satsning för de blivande möbelsnickarna.

Annons

Åsa Carlsson

044-18 55 62

asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons