Medelålders mullrande motorer lockar många

Kristianstad Artikeln publicerades

Regeln om max en minuts tomgångskörning gällde inte i Degeberga i helgen. När Tändkulemotorns dag firades fylldes orten av det klassiska "dunka dunka-ljudet". Och tusentals besökare passade på att se olika motorer.

Erik Zackow kommer sakta körande på en traktor som ser uråldrig ut.

- Om sju år fyller hon hundra, så det är en aktningsvärd ålder på en traktor, säger han. Han har ägnat lång tid åt att renovera motorn, men i övrigt har traktorn fått behålla sitt utseende.

- Så länge jag äger den kommer den inte att målas. Den är mörkgrå och det ger ett patinerat utseende, tycker Erik Zackow.

Det var många blickar som vändes mot hans International Titan när han banade sig väg genom folkmassan.

För fullt med folk var det som vanligt.

Trots inträdet på 100 kronor per person lockar Tändkulemotorns dag storpublik varje år. Det är både gamla och unga, män och kvinnor som samlas vid hembygdsgården i Degeberga och alla har ett gemensamt motorintresse. Majoriteten av utställarna är dock äldre män och tändkulemotorn är ju en gammal tradition. Det är en av de äldsta förbränningsmotorerna och uppfanns ursprungligen av engelsmannen Herbert Akroyd. Det är en förbränningsmotor av kolvtyp och ger det typiska dunk-ljud som en fiskebåt har.

Och det ljudet fyllde luften - liksom doften av allehanda drivmedel.

Eftersom förbränningen i en tändkulemotor sker vid mycket hög värme kan man använda många olika sorters bränslen. Här fanns motorer som gick på allt från diesel till tjära. Allt från traktorer till sågverk visades upp och publiken fick lova att hålla sig utanför avspärrningarna, eftersom de maskinerna inte uppfyller dagens säkerhetskrav.

Populärast var nog Grålledoktorn Bertil Persson. Han vet allt om hur de klassiska Fergusontraktorerna ska lagas.

- Det är en strid ström av folk som har Grållar. Det märks att det fortfarande är en populär traktor, konstaterar han.

Bertil Persson kontaktas från människor i hela Sverige - och även utlandet.

- Fergusons egna tekniker brukar hänvisa till mig om det är något problem de inte kan lösa, berättar Bertil Persson.