Miljardimperiet som tog fart i Sösdala – Johan Andersson låter Mellby gård växa med bondförnuft

Malmö/Sösdala Artikeln publicerades
Johan Andersson, 39, är företagsledaren som leder familjeföretaget Mellby gård som förra året hade en omsättning på drygt sex miljarder kronor.
Foto: Lars Strandberg
Johan Andersson, 39, är företagsledaren som leder familjeföretaget Mellby gård som förra året hade en omsättning på drygt sex miljarder kronor.

Fotbollsfantast, filantrop och kapitalist. Johan Andersson, 39, leder Mellby gård sedan fem år och har visat att han kan fylla pappas skor. ”Inte lätt att efterträda en framgångsrik far, men jag insåg tidigt att jag skiter i vilket”.

Johan Andersson tar emot på huvudkontoret på Riggaregatan i stadsdelen Västra hamnen i Malmö. Ledigt klädd i jeans, kavaj och cardigan.

– Vi tar konferensrummet. Där har vi en fin utsikt, säger vd:n som tog över posten från sin far, Rune Andersson år 2013.

Härifrån styrs Mellby gårds 18 företag. Framför allt dotterbolagen som ägs till minst 50 procent. Och naturligtvis själva gården.

De flesta verkar inom industri, men Mellby gård har även företag inom lantbruk, bygg, tjänster och detaljhandel. Förra året omsatte det familjeägda och icke-börsnoterade företaget drygt sex miljarder kronor.

Summan kvalificerar företaget till en 186:e plats på Veckans affärers topp 500-lista på Sveriges företag med störst omsättning. En förbättring med tolv platser jämfört med året före. Och i övrigt en hög placering, men ytterst få i rankningen är familjeägda som Mellby gård.

Allting började på lantbruksfastigheten med samma namn. Pappa Rune Andersson, en legendarisk industriman, köpte gården utanför Sösdala under tiden som koncernchef för Trelleborg. Ett företag som han drev framgångsrikt mellan 1983 och 1989. På köpet blev han hela Sveriges börsgunstling.

Rune sålde sina aktier i Trelleborg, gjorde sig en förmögenhet och slog sig samman med entreprenören Carl Bennet. De köpte först medicintekniska företaget Getinge som vändes från ett förlustföretag till en kassako på bara ett år.

De köpte fler bolag och byggde upp ett konglomerat, det vill säga en grupp av företag med olika verksamheter.

År 1997 gick Carl och Rune skilda vägar. Affären ritades upp på ett papper. Utan jurister eller andra förståsigpåare. Duon kom fram till att Getinge var lika mycket värt som de andra företagen. Rune tog ”de andra”, flyttade permanent till Mellby Gård utanför Sösdala och började om – med välfylld kassakista. Idag är han mångmiljardär och återkommer ständigt på listan över Sveriges rikaste 30 personer.

På Mellby gård bedrevs uppfödning av grisar och travhästar. Så sker fortfarande, men verksamheten är numera en liten del av företagets portfölj. De senaste tio åren har Mellby förvärvat en rad nya företag inom vitt skilda branscher.

– Vi tror på den här modellen. Det blir en naturlig riskspridning. En negativ utveckling i en bransch motsvaras ofta av en positiv i en annan, säger Johan Andersson.

Låter som lantbrukare tänker, att inte ha alla äggen i samma korg?

– Ja. Vi brukar skoja om det. Att vi håller på med sunt bondförnuft.

Fakta

Mellby Gård (2016)

Omsättning: 6175 miljoner kronor.

Vinst före skatt (EBT): 1113 miljoner kronor.

Börsnoterat: Nej.

Visa mer...

Förra året landade vinsten före skatt på drygt 1,1 miljarder. Resultatet har fördubblats jämfört med 2012. Men pengar i sig är ingen drivkraft, säger han.

– Pengar är ett redskap och ytterst energi för att förverkliga saker vi tror på. Att skapa värde och inte minst arbetstillfällen för människor. Det är också ett medel för att göra gott. Vi stöttar flera välgörenhetsorganisationer.

Själv är han yngst av tre bröder. Uppvuxen i Trelleborg. Drömde en gång om att bli fotbollsproffs. Karriären tog honom till Tipselit-serien via Trelleborgs FF som fortfarande ligger honom varmt om hjärtat. Mellby gård har stöttat klubben med över 100 miljoner de senaste 25 åren.

Johan märkte dock att talangen inte skulle ta honom till de högre divisionerna. Han funderade vidare. Tankarna gick åt olika håll. I unga år tänkte han ett tag på att bli utredare inom polisen.

– Sedan tyckte jag att haverikommissionen lät spännande. Att analysera och förstå varför något hade hänt. Det lockade mig.

Men efter lumpen utstakade sig en annan väg. Han kom in på Chalmers och utbildade sig till civilingenjör och tog examen i maskinteknik och teknisk matematik. Ett sommarjobb dök sedan upp inom en annan sfär – bankväsendet.

– Jag kom till Lehman Brothers i London. Efter ett tag fick jag anställning. En otroligt lärorik period.

Han sa upp sig och hoppade på en ny utmaning. Gjorde några år som investerare i riskkapitalbolaget EQT. Och märkte att han var bra på det.

– Det är själva affären jag går igång på. Vilken bransch det är spelar inte så stor roll. Vi vill hitta företag som kan växa ytterligare.

Fakta

Johan Andersson

Bor: I lägenhet i Malmö och Stockholm.

Ålder: 39 år.

Uppvuxen: I Trelleborg. Född i Getinge utanför Halmstad. Bodde ett tag i Alingsås.

Gör: Vd för Mellby gård.

Johans relation till gården: ”Mina föräldrar köpte fastigheten i slutet av 80-talet, men flyttade inte dit permanent förrän jag tog studenten. Men min relation till gården är stark. Det är där familjen träffas.”

Utbildning: Pluggade till civilingenjör vid Chalmers i maskinteknik och matematik. Kompletterade sedan sin utbildning med en MBA (Master of Business Administration) vid Insead.

Dyraste han köpt till sig själv: En Volvo XC90.

Familj: Frun Stina, en son 1,5 år. Ett barn på väg.

Kuriosa: Förutom att vara Trelleborgs FF:s huvudsponsor, stöttar man även Sösdala IF och IFK Hässleholm.

När han får tid över: Försöker träna, gym och crossfit. Umgås med familj och vänner. ”Om TFF spelar match ser jag gärna den. Slänger gärna in någon V75.”

Förebild: ”Jag har inte jobbat så mycket med det. Men jag tycker att framgångsrika entreprenörer med starkt filantropiskt engagemang är spännande. Så jag säger Richard Branson.”

Visa mer...

Det första steget in i pappas företag blev Mellby gård-bolaget Smarteyes. Han var där i olika roller under några år när företaget etablerades i hela landet.

– På tio år slog vi upp 100 butiker. Ett tag kändes det som att jag bara åkte på butiksöppningar.

Här gick han också på sitt yrkeslivs första och största smäll. En etablering i Tyskland visade sig bli svårare än väntat. Han visste det skulle ta tid, men motgångarna radade upp sig.

– Det tog jag hårt. Men istället för att lämna skeppet jobbade jag ännu hårdare. Numera är Smarteyes ett lönsamt företag i alla våra länder.

Sen kom dagen som någon gång skulle komma. Patriarken kallade till familjemöte för att bestämma successionen. Vem skulle ta över? Johan och hans två storebröder träffades en morgon i maj 2013. Före lunch hade brorsorna pekat på lillebror, som själv hade räckt upp handen. Rune log. Och frågan var avgjord.

Samma princip som när Rune delade upp med Carl Bennet?

– Det var exakt samma. Inga krusiduller.

Onda tungor skulle kunna säga att du föddes med en silversked i mun?

– Det ska man inte sticka under stol med. Det var min enda betänklighet, vad tänker alla runtomkring? Det är inte lätt att efterträda en framgångsrik far. Men jag insåg ganska tidigt att jag ”skiter i vilket”. Och jag menar det genuint. Man måste vara sig själv och antingen gillar folk det – eller inte. Och det kan jag ändå inte gör något åt. Folk kommer alltid att ha åsikter. Vissa kommer gilla det, andra kommer prata om nepotism och så vidare. Men den som läser på märker att vi inte kommer från några silverskedar. Det rimmar inte med radhuset jag är född i.

Nu har han suttit som vd för Mellby gård i fem år. Johan beskriver tiden som ”otroligt intensiv”. I början lades mycket tid på att skapa en tydligare organisation.

– Vi har också tillsatt en styrelse. Det fanns faktiskt inte innan.

Totalt har Mellby gård investerat någonstans mellan 1,5 till 2 miljarder i egna och nya bolag under Johans tid vid rodret. Han har framförallt utökat företagets ägande i vad han kallar ”tjänste-vertikalen”. Mellby gård har köpt in sig mer i bemanningsföretaget Studentconsulting och valde 2016 att gå in Academedia, Nordens största skolkoncern.

– Vårt största ägande är fortfarande inom industri, men jag ville skapa mer balans genom investeringar i tjänstesektorn.

Den första april kommer Johan Andersson inte att vara på kontoret. Då är han på Vångavallen för att se Trelleborgs FF göra sin första match i Allsvenskan efter flera års frånvaro.
Foto: Lars Strandberg
Den första april kommer Johan Andersson inte att vara på kontoret. Då är han på Vångavallen för att se Trelleborgs FF göra sin första match i Allsvenskan efter flera års frånvaro.

Mellby gårds affärsfilosofi vilar på några bestämda ben. Huvuduppgiften är att förvalta och utveckla bolagen man har. Nya investeringar ska helst inte vara för små, då blir ägandet plottrigt. Men inte för stora heller, då blir det för riskfyllt. Helst ska företagen vara störst eller näst störst i sin bransch. Och man ska förstå konceptet på under 30 minuter.

– Man träffar många som vill överanalysera och komplicera saker tills man inte begriper någonting. Vi tror inte på det. Vårt mantra är ”håll det enkelt”.

Och har Mellby gård bestämt sig för att tro på något, då håller man fast. Långsiktighet är A och O.

– Vi tycker inte om att sälja bolag. Man blir ju kär i dem, säger han.

Johan Andersson är även engagerad i samhällsdebatten och anser att företagsledare sticker ut hakan i för liten utsträckning.

– De senaste åren har det kommit en hel del nya förslag som gjort att man satt kaffet i halsen. Det talas bland annat om höjd skatt för onoterade företag och införandet av en exitskatt, det vill säga beskattning av svenskar som vill flytta utomlands. Jag måste tyvärr säga att jag är besviken på regeringen vi har. Då måste man ut och berätta vad man tycker.

Tiden rinner iväg. Nästa möte väntar. Men innan dess: Vilka egna drömmar finns kvar att att uppfylla? Att spela i TFF-tröjan gjorde han för drygt två år sedan när han hoppade in sista kvarten mot FC Höllviken. Han hade en farlig målchans, men är mest nöjd med att det inte blev något baklängesmål. Skorna har förmodligen ställts på hyllan för gott.

Så vad finns kvar? På ett personligt plan har Johan en stor fascination för öde öar. En dröm hade varit att besöka Tristan da Cunha. En av världens mest avlägsna civilisationer.

– Enda sättet att ta sig dit är att åka båt vilket tar sex dagar. Jag vill veta hur det är att bo där. Vad man gör om dagarna, ekonomin, grannsämjan, intressen och så vidare. Det finns en miljon frågor jag vill ställa!

Under sina fem år som vd för Mellby gård ökat vinsten före skatt med 30 procent.
Foto: Lars Strandberg
Under sina fem år som vd för Mellby gård ökat vinsten före skatt med 30 procent.

Fakta

Tips till entreprenörer

1. Vill du bli investerare? Jobba först operativt i ett företag och få entreprenöriell erfarenhet. Att börja med analyser innebär att man är ett steg från verksamheten.

2. Fundera igenom prissättningen. Jag märker att många entreprenörer tänker volym först. Man vill bygga en stor kundbas och gå internationellt direkt. Det är ju lätt att växa om man ger bort något gratis. Men det är väldigt svårt att hoppas på att kunna höja priserna i slutet för att bli lönsam. Man mår bättre av att bevisa sig först. Väx mindre, men väx lönsamt. När det är bevisat, då kan man gå ut bredare.

3. Ofta underskattar man marknadsföringen. Man har sett stora kalkyler på hur någon ska ta ett världsherravälde. Men många glömmer att det kostar att bygga kännedom. Det är ett jättestort brus där ute.

4. Många är inriktade på att göra ”exit” om fem år. Varför då? Du startar något du tror på. Och man gifter sig inte för att skiljas om fem år.

Visa mer...

 

Fakta

Mellby gård

Ett konglomerat med Rune Andersson som huvudägare. Hans söner Johan, Gustav och Erik är delägare. Består av ägande i följande företag.

Äger 50 till 100 procent av:

Roxtec, tillverkar tätningslösningar för kablar och rör.

Feralco, utvecklar produkter och system för vattenrening.

Glasögonkedjan Smarteyes.

Klädföretaget Flash.

Nikkarit, tillverkar lister och karmar.

Verkstadsmaskinstillverkaren Hedson.

Begravningsbyrån Klarahill.

Mellby gårds jordbruks AB, bedriver djuruppfödning och skog. Äger också Erikbergs hotel & nature reserve, Nordens största safaripark. Ligger i Blekinge.

Maskinimportören Söderberg & Haak.

Chevalier, tillverkar kläder för jakt och fritid.

Fondförvaltningsbolaget Excalibur asset management AB.

 

Äger mellan 20 till 49 procent av följande bolag:

Småhustillverkaren Älvsbyhus.

BM agri, försäljare av spannmål och oljeväxter.

Bemanningsföretaget Studentconsulting.

Servering- och måltidsförpackningsföretaget Duni.

Utbildningsföretaget Academedia.

Klädföretaget Kappahl.

Cale Access AB, tillhandahåller parkeringslösningar. Nyligen sammanslaget med den franska konkurrenten Parkeon.

Visa mer...

 

Fakta

Mellby gård

1986: Rune Andersson köper Mellby gård utanför Sösdala. Lantbruksfastigheten namnger även aktiebolaget.

1989: Getinge AB blir första förvärvet av Rune Andersson och Carl Bennet.

1995-1996: Verksamheten flyttas från Trelleborg till Malmö.

1997: Carl Bennet lämnar företaget.

1997-2006: Ett tiotal företag inom olika branscher förvärvas.

2006-2013: En period med mindre antal förvärv, men företagets bolag stärker sina positioner inom sina respektive branscher.

2013-2018: Sonen Johan Andersson tar över som vd och företaget fortsätter växa med nya förvärv. Har idag runt 20000 anställda om man räknar in alla 18 bolagen. 2500 av dem jobbar i de elva dotterbolagen där Mellby gård är majoritetsägare.

Visa mer...