Miljonregn över Högskolan - går till äldreforskning

Kristianstad Artikeln publicerades
Albert Westergren, Ann-Karin Edberg och Pia Petersson är forskningsgruppen på Högskolan Kristianstad som nu fått ett miljonstort anslag.
Foto:Fabian Rimfors
Albert Westergren, Ann-Karin Edberg och Pia Petersson är forskningsgruppen på Högskolan Kristianstad som nu fått ett miljonstort anslag.

Vilken betydelse har närstående i forskningen kring äldre? Kristianstad Högskola får nu flera miljoner för att gå på djupet med saken.

I forskningen kring äldre har det delvis funnits ett antagande att input från så kallade brukare, till exempel närstående eller professionella organisationer, har lett till bättre forskning. Men egentligen har man inte vetat.

Nu har Kristianstad Högskola, tillsammans med Lunds universitet och Göteborgs universitet, fått nio miljoner kronor för att ta reda på saken. Forskningsprojektet heter "Userage" och ska under tre års tid gå på djupet med brukarmedverkan i forskningen som ägnar sig åt åldrande och hälsa.

– Man kan säga att det handlar om forskning om forskningen. Det är fantastiskt roligt att vi fick pengarna. Vi hoppades på det, men konkurrensen är stenhård, säger Anna-Karin Edberg, professor i omvårdnad som ingår i forskargruppen på högskolan i Kristianstad tillsammans ned Albert Westergren, också han professor i omvårdnad, samt forskaren Pia Peterson.

    Den 1 januari börjar projektet som sträcker sig till 2019.

    – Pengarna räcker till en doktorrandtjänst och finansierar delvis våra forskarlönar. Det finns även en option på att få lika mycket pengar till under lika många år efter det. Om vi sköter oss.

    Vad hoppas du att forskningen ska leda till?

    – I första hand ökad kunskap om brukarmedverkan. Är det rätt att involvera till exempel anhöriga och professionella organisationer, eller är det bara belastande för dem? Sedan hoppas jag att resultaten kommer vara värdefulla inom andra fält där man involverar brukare inom forskningen.

    Pengarna kommer från forskningsrådet Forte som den 17 november delade ut 428 miljoner kronor till 23 forskningsprogram.