Mobilt museum når nya besökare

Trolle Ljungby/Tosteberga Artikeln publicerades
Marianne Nilsson ställde ut sina egna alster i samband med att Trolle Ljungby skolmuseum visade upp sina skolplanscher i IOGT-lokalen i Tosteberga. 3 bilder
Foto:Sebastian Åkerman
Marianne Nilsson ställde ut sina egna alster i samband med att Trolle Ljungby skolmuseum visade upp sina skolplanscher i IOGT-lokalen i Tosteberga.

När museets dunkla vrår är för trånga för en egen påskutställning, får museet istället bli mobilt för att nå en publik.

För femte året i rad flyttade Trolle Ljungby skolmuseum delar av sin samling till IOGT-lokalen i Tosteberga över påsken.

Samlingarna består främst av skolplanscher och skolmaterial som flera av besökarna mindes med nostalgi och som en påminnelse av sin egen skoltid. I år ställde även Marianne Nilsson från Oppmanna ut bland annat naturmotiv skapade genom av screentryck med akvarell.

Utställningen var välbesökt och i vimlet fanns även långväga gäster från Ryssland, Portugal och Marocko som egentligen var ovetandes om att påsken i Skåne för många innebär konst, utställningar och mycket besökare.

– Jag bor i Stockholm och ville göra något lite annorlunda över påsken, berättar Youssef Boulkaid och så vi tog ett spontant beslut att åka söderut i hopp om lite värme och fin natur.

– Vi hamnade här via en Airbnb-övernattning och detta var en trevlig överraskning, nu fortsätter vi Skåne runt innan vi åker hemåt igen, säger Anna Vasilevskaya som spontanhandlade en gammal skolplansch med tillbaka som ett minne från årets skånska konstrunda.

Fakta

Lokalkorrespondenterna

Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Med hjälp av lokalkorrar får vi en mer nära bevakning av landsbygden. Artiklarna är antingen skrivna av lokalkorrar eller baseras på tips från korrenätverket. Vi tar utgångspunkt från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter.

Visa mer...