Modern Maria i Mariakyrkan

Kristianstad Artikeln publicerades

Dåtid smälter samman med nutid i den nya skapelsen som ska pryda en nisch i Sankta Maria kyrka. Den heter ”Maria i vår tid” och konstnärerna heter Vivianne E Rosqvist och Teresa Holmberg. Under söndagens gudstjänst ska täckelsen falla.

– Den är fantastisk, jag är jättenöjd, säger kyrkoherde Magnus Tyche.

Konstverket beställdes av kyrkorådet och uppdraget gick till Vivianne E Rosqvist från Göteborg, som ställt ut i Åhus i flera år. Hon bad i sin tur att få ta Teresa Holmberg till hjälp med fundamentet.

Verket visar en modern Maria, där hon blickar ut mot världen och inte bara på Jesusbarnet.

– Precis som den moderna kvinnan gör. Hon tar hand om barnet, men är också ute i världen, förklarar Vivianne E Rosqvist.

I Marias mantel syns tolv kvinnor som bidrar till att spegla det moderna Sverige, ett mångfaldssamhälle. Färgerna på glastavlan är en blandning av blått, rött och guld. Den pryds också av rosor, fåglar och tegel, symboler för bland annat miljön och människans samexistens med djuren.

Fundamentet består av betong och mosaik i olika blå nyanser samt en platta i guld med krokar, där församlingens dopgåvor till barnen ska hänga. På framsidan syns Den Heliga Ande med 13 eldtungor, tolv för apostlarna och en för Maria.

– Färgerna går igen i Mariabilden, konstaterar Teresa Holmberg och berättar att både hon och Vivianne E Rosqvist tagit fast på de befintliga färgerna i kyrkan också, de blå kyrkbänkarna och det röda i golvets stenar.

– Det är viktigt när man ska göra något modernt i en gamma lokal, säger Teresa Holmberg.

Hon har också fått i uppgift att belysa verket bak­ifrån och ska ta fram de nya dopgåvorna. De kommer att få formen av ett hängsmycke med kyrkans torn. Smyckena ska bära barnens namn, men barnen får vänta på att få dem. Det kommer att ske i samband med en familjegudstjänst två gånger per år.

– Och då ska vi ha lite kalas med tårta efteråt, berättar Magnus Tyche.