Motormännen upplyste i Tollarp

Tollarp ,
Lars-Anders Göransson är vägombud för Motormännen. Vid Ica delade han ut ett viltband till Yvonne Holm. Hans fru Eva Göransson hjälpte till.
Foto:

Vad gör man om man varit med om en viltolycka? Om detta informerade Motormännens riksförbund i byn förra veckan.

Artikeln publicerades 13 september 2017.

- Det är ett elände. En sån krock kan slå i sönder hela framvagnen, säger Lars-Anders Göransson till en förbipasserande som stannade för att få ett viltband förra onsdagen utanför ICA i Tollarp.

Lars-Anders Göransson beskriver sig själv som en föreningsmänniska, sekreterare i Byalaget, sekreterare för Medborgarhuset, aktiv i Socialdemokraternas förening, för att nämna några. Därför var det ganska självklart att efter ha jobbat med trafikfrågor på Vägverket i 36 år att efter pensionen engagera sig i Motormännens Riksförbund, för vilka han denna dag tillsammans med frun Eva står och delar ut band som man kan hänga upp om man varit med om en viltolycka.

- Vid årsmötet utsågs jag till biträdande vägombud och bland uppgifterna som vi har i Motormännens Riksförbund ingår bland annat att titta till och lämna omdöme på rastplatser och kolla skick på vägar, bland annat, berättar Lars-Anders och visar Motormännens bil, som man ställt upp.

- I bilen har vi en skakmätare som mäter ojämnheter i asfalten och detta rapporteras tillsammans med information från vår GPS som anger koordinater, och även givetvis via körjournalen, berättar Lars-Anders.

Motormännens Riksförbund är ett förbund som gemene man ofta hört talas om, men inte alltid vet exakt vilka insatser de gör för människor i den vardagliga trafiken. En stor del av jobbet handlar om att informera. Både trafikanter och makthavare om skicket på landets vägar.

- Senare i veckan ska jag åka upp med bilen och inventera rastplatser i Blekinge. Vi tittar till hur skicket är, vad det finns för attraktioner och rastmöjligheter, restauranger och liknande, om det finns handikapp-anpassning och allt sånt, berättar Lars-Anders och tillägger att misskötta rastplatser anmäls till den för rastplatsen ansvarige.

Fakta

Motormännens riksförbund

Är en organisation som bland annat kontrollerar skicket på landets vägar - och informerar om resultaten. 4,7 miljoner bilar trafikerade vägarna i Sverige 2016, varav 41 952 i Kristianstad.

Visa mer...