Motormännen upplyste i Tollarp

Tollarp Artikeln publicerades
Lars-Anders Göransson är vägombud för Motormännen. Vid Ica delade han ut ett viltband till Yvonne Holm. Hans fru Eva Göransson hjälpte till.
Foto:Johan Rönn
Lars-Anders Göransson är vägombud för Motormännen. Vid Ica delade han ut ett viltband till Yvonne Holm. Hans fru Eva Göransson hjälpte till.

Vad gör man om man varit med om en viltolycka? Om detta informerade Motormännens riksförbund i byn förra veckan.

- Det är ett elände. En sån krock kan slå i sönder hela framvagnen, säger Lars-Anders Göransson till en förbipasserande som stannade för att få ett viltband förra onsdagen utanför ICA i Tollarp.

Lars-Anders Göransson beskriver sig själv som en föreningsmänniska, sekreterare i Byalaget, sekreterare för Medborgarhuset, aktiv i Socialdemokraternas förening, för att nämna några. Därför var det ganska självklart att efter ha jobbat med trafikfrågor på Vägverket i 36 år att efter pensionen engagera sig i Motormännens Riksförbund, för vilka han denna dag tillsammans med frun Eva står och delar ut band som man kan hänga upp om man varit med om en viltolycka.

- Vid årsmötet utsågs jag till biträdande vägombud och bland uppgifterna som vi har i Motormännens Riksförbund ingår bland annat att titta till och lämna omdöme på rastplatser och kolla skick på vägar, bland annat, berättar Lars-Anders och visar Motormännens bil, som man ställt upp.

- I bilen har vi en skakmätare som mäter ojämnheter i asfalten och detta rapporteras tillsammans med information från vår GPS som anger koordinater, och även givetvis via körjournalen, berättar Lars-Anders.

Motormännens Riksförbund är ett förbund som gemene man ofta hört talas om, men inte alltid vet exakt vilka insatser de gör för människor i den vardagliga trafiken. En stor del av jobbet handlar om att informera. Både trafikanter och makthavare om skicket på landets vägar.

- Senare i veckan ska jag åka upp med bilen och inventera rastplatser i Blekinge. Vi tittar till hur skicket är, vad det finns för attraktioner och rastmöjligheter, restauranger och liknande, om det finns handikapp-anpassning och allt sånt, berättar Lars-Anders och tillägger att misskötta rastplatser anmäls till den för rastplatsen ansvarige.

Fakta

Motormännens riksförbund

Är en organisation som bland annat kontrollerar skicket på landets vägar - och informerar om resultaten. 4,7 miljoner bilar trafikerade vägarna i Sverige 2016, varav 41 952 i Kristianstad.

Visa mer...