Musiken blidkade vädergudarna

Kristianstad Artikeln publicerades

Lördagen regnade bort. När spelmännen kliver upp på scenen på söndagen börjar det åter droppa. Men musiken måste ha blidkat vädergudarna, för strax skiner solen över musikanter i alla åldrar.

Någon spelar mandolin, andra klarinett, fiol eller munspel, allt efter hur andan faller på. Allspel är som namnet antyder öppet för alla som vill vara med. Noterna inte mer komplicerade än att även nybörjare kan spela.

Med på scenen finns Therese Maurin och dottern Märta 4,5 år från Degeberga med varsin fiol. Therese uppskattar riksspel-manstämmans spontana möten.

– Att träffa gamla och nya bekantskaper och spela i nya konstellationer.

Therese Maurin började spela blockflöjt på kommunala musikskolan i Karlshamn. Hon fortsatte med fiol, mest för att föräldrarna tyckte det var bekvämt att läraren kom till hennes skola. Det var för 18 år sedan. Therese Maurin tycker att fiol är ett trevligt instrument och har utbildat sig till fiollärare.

– Man kan spela så många olika klanger och man är inte bunden till någon speciell genre.

Själv spelar hon i både symfoniorkester och i en folkmusikgrupp med äldre herrar.

– I folkmusiken tar man inte hänsyn till ålder eller nivå. Alla spelar med alla. I går hade jag en god vän på besök som är över 60 och mycket erfaren. Han satt och spelade med Märta som är fyra. Under stämman har Therese Maurin tagit tillfället att spela upp för en jury med målet att bli riksspelman. Man bedöms efter hur man hanterar instrumentet, efter rytm och spelmannamässigheten. Visst var det nervöst, men Therese tycker att hon lärt sig mycket av juryns feedback.

På bröstet sitter ett bronsmärke som ett bevis på hennes förmåga. Kanske provar hon igen att få märket i silver och titeln riksspelman, men ännu viktigare är något annat.

– Att få igång småttingarna att spela och på så sätt föra folkmusiktraditionen vidare.

Åsa Pearce

044-18 55 36

asa.pearce@kristianstadsbladet.se
DEGEBERGA