Nattvandrar för ett tryggare Önnestad

Önnestad Artikeln publicerades
Tobbe Elofsson har flyttat till Önnestad från Tollarp. Han trivs i sin nya by och vill bidra till större trygghet med nattvandringar. 2 bilder
Foto:Lukas Ernryd
Tobbe Elofsson har flyttat till Önnestad från Tollarp. Han trivs i sin nya by och vill bidra till större trygghet med nattvandringar.

Nyinflyttade Tobbe Elofsson har startat en grupp som vill göra byn säkrare med hjälp av trygghetsvandringar.

Tobbe Elofsson skrev på Facebook att han hade fått en lapp från skolan där det stod om tråkigheter som händer i Önnestad, bland annat skadegörelse och droger. Då kände han att han ville börja med nattvandringar i byn på helgerna.

– Vi vandrar i byn med västar så vi syns och för att barnen och föräldrarna i byn ska känna sig trygga och veta att vi finns.

Tidigare bodde Tobbe Elofsson i Tollarp men flyttade nyligen till Önnestad för att han fick ett jobberbjudande. Men också för att hans sambo studerar där. Han har redan fått bra “feedback” på initiativet. Tjugo personer har sagt att de vill delta. Han har också pratat med en polis för att samarbeta. Man har hunnit vara ute en gång.

– Vem som helst kan gå med, vi har till och med en som bor utanför byn som vill hjälpa till, ju fler desto bättre. Barn är välkomna men då i vuxnas sällskap.

Finns det ett datum när ni ska ut och vandra?

– Nej, men vi har en stängd Facebook-grupp där vi kan prata med varandra och bestämma när vi kan. Vandringarna kommer inte att schemaläggas.

Han understryker att gruppen inte anser sig vara poliser.

– Vi är uppmärksamma medborgare ute på byn. Som kan hjälpa ungdomar hem om det skulle behövas.

Nu söker de sponsorer som kan stötta initiativet. Auktionshus Skåne-Blekinge i Önnestad, där Tobbe Elofsson jobbar, har lovat att sponsra med västar.

– Om det finns andra företag som vill sponsra oss med ficklampor hade vi blivit väldigt tacksamma för det.

Fakta

Lokalkorrespondenterna

Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Med hjälp av lokalkorrar får vi en mer nära bevakning av landsbygden. Artiklarna är antingen skrivna av lokalkorrar eller baseras på tips från korrenätverket. Vi tar utgångspunkt från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter

Visa mer...