Naturstigar i Vånga som integrationsidé

Vånga Artikeln publicerades
Bo Abrahamsson tillsammans med hunden Levis i början av Lärkstigen 2 bilder
Foto:Kjerstin Klæboe Jonsson​
Bo Abrahamsson tillsammans med hunden Levis i början av Lärkstigen

– Hej! Jag har en idé om hur vi kan hjälpa ensamkommande ungdomar att integreras.

Så löd inledningen på en e-post som i slutet av juli skickades ut till företag, föreningar och boende i Vånga och Arkelstorp. Avsändare var Bo Abrahamsson, en för Vångaborna känd initiativtagare och eldsjäl.

Bo Abrahamssom bjuder på plommon i sin lummiga trädgård i Vånga. Han berättar att han genom åren har varit involverad i allt från etableringen av Vångabacken och Vångabygdens skördefest till anläggningen av Humleslingan. Under många år har han också haft uppdrag som god man.

– Man måste försöka ställa upp för de som behöver det. Även om det är krävande ibland.

Nu är det killarna på HVB-hemmet Aspvillan i Arkelstorp som har väckt lågan inom Bo till liv.

– De behöver sysselsättning som är meningsfull, och som ger dem kunskap om det svenska samhället. Min idé är att använda naturen som en ingång till allt detta.

Tillsammans med några av ungdomarna på Aspvillan har Bo arbetat fram en projektidé.

- Vi har så mycket vacker natur här, men den står till stor del outnyttjad. Tanken är att låta ungdomar få arbeta med att etablera naturstigar, så att naturen blir mer tillgänglig. För killarna skulle det innebära en liten inkomst och något att bedriva tiden med. Samtidigt lär de känna den svenska naturen.

Bo ser för sig att detta på sikt ska fungera lite som ett företag, där ungdomar tillsammans med en gruppledare får ansvar för alla delar i etableringen av ett naturstigsprojekt. Från beställningsuppdrag till planering, ekonomi och genomförande.

– På så sätt får de insikt i hur det svenska samhället fungerar. De lär sig allt från svensk lagstiftning till företagande. Vi är faktiskt redan igång och snart klara med vårt första projekt.

Bo tar med sig hunden Levis och går upp till baksidan av huset, där skogen tar vid. En bred stig slingrar sig in i allt det gröna.

– Vi kallar den för Lärkstigen. Den etablerades mest för att testa ut idén. Men jag har pratat med flera markägare och fått klartecken att anlägga minst tre stigar till bara här i området.

Bo är noga med att understryka att det är mycket som inte är på plats än. Fortfarande saknas en detaljerad projekt- och finansieringsplan, och inte minst fler drivna människor som kan arbeta med att få igång projektet på riktigt.

– Jag har inte fått så mycket napp på mitt e-postutskick som jag hade räknat med. Men jag hoppas ju att fler ser värdet i projektet och kan tänka sig att vara en del av det.