Noggrann jakt efter liv under Antarktis is

Kristianstad Artikeln publicerades

Det finns över 300 sjöar under isen på Antarktis. I lördags berättade David Pearce, doktor i mikrobiolog, för publiken på Naturum vad han och hans brittiska forskarlag hoppas hitta i en av dem.

Förberedelserna är noggranna. Varje komponent till borren och all annan utrustning görs i två exemplar. Alla är sterila, för att inte på något sätt påverka miljön i sjön Ellsworth under isen på Antarktis.

Packas i steril miljö

Utrustningen packas i steril miljö och fraktas helt innesluten i behållare över jordklotet från England via Sydamerika till Antarktis. Det vore förödande om den unika miljön på Antarktis förstörs eller om proverna forskarna får med sig hem bara visar ämnen som forskarna själva har tagit dit.

– Vi måste göra undersökningen utan att förorena sjön. Om vi förstör miljön är det ingen idé att göra undersökningen, säger David Pearce, doktor i mikrobiologi vid British Antarctic Survey och forskningsledare för projektet.

Hans föreläsning på Naturum är full av fascinerande fakta och detaljer. Forskarlaget har 100 timmar på sig att borra ett djupt hål med 97 grader hett, sterilt vatten genom 3 400 meter porös is till sjön och hämta prov därifrån.

Vad kan forskarna då tänkas finna i sjön? David Pearce tror på en kombination av annorlunda fynd, eftersom Antarktis är jordens mest isolerade plats, och före­teelser som forskare redan sett på andra platser. Kanske kan de också göra något helt nytt fynd.

– Troligtvis finner vi bakterier där och förmodligen virus som lever på bakterier. Jag tror inte att vi hittar spektakulära ormar eller fiskar.

Tre forskningsprojekt

Anledningen till att forsk­arna intresserar sig speciellt för Antarktis är för att det kan finnas en ovanlig form av liv där. Genom att studera det kan de förstå mer om hur liv på hela planeten utvecklas.

Just nu pågår tre forskningsprojekt samtidigt på Antarktis. Förutom den brittiska expeditionen undersöker ryska forskare den största sjön Vlostok och amerikanska forskare tittar på deltat där isen möter havet. Skillnaden på den brittiska och ryska expeditionen är enligt David Pearce att de ryska forskarna använder en mekanisk borr som inte är steril.

– Vi hoppas bygga en mer komplett bild. Det är viktigt att vi jobbar tillsammans. Vi måste visa att det är värt det, för att i fram­tiden eventuellt få ett internationellt projekt.