Annons

Nöjen, kläder och mobilen får kosta

Sju miljarder kronor. Det är vad landets tonåringar omsätter. Det mesta av pengarna går åt till nöjen, godis, fika, mobilen och kläder.
Kristianstad • Publicerad 10 oktober 2007
Läraren Cecilia Jansson ska lära ut mer om privatekonomi till gymnasieeleverna under läsåret.
Läraren Cecilia Jansson ska lära ut mer om privatekonomi till gymnasieeleverna under läsåret.Foto: 
Emil Svensson sparar det han jobbar ihop och vill köpa en bil. BILDER: RONNIE SMITH
Emil Svensson sparar det han jobbar ihop och vill köpa en bil. BILDER: RONNIE SMITHFoto: 
Tobias Persson (längst bak) och Vleron Bashotaj tycker båda att mobiltelefonen är en av utgifterna de har.
Tobias Persson (längst bak) och Vleron Bashotaj tycker båda att mobiltelefonen är en av utgifterna de har.Foto: 
Ungas inkomster och sparande diskuterades med blivande elektriker på Österänggymnasiet.
Ungas inkomster och sparande diskuterades med blivande elektriker på Österänggymnasiet.Foto: 

Drygt 11100 kronor om året. Det är vad en genomsnittlig 13– 17-åring har att röra sig med i Sverige. Drygt 7100 av dessa kommer från fickpengar eller studiebidrag, resten är pengar de jobbar ihop själva. Var tredje tjej och var fjärde kille jobbar extra.

– Det stämmer nog rätt så bra, säger eleverna i klass El2 på Österängsgymnasiet när de får höra om undersökningen som Nordea har låtit Synovate göra.

Annons

Undersökningen visar att åtta av tio får fickpengar, vilka varierar från 350 kronor i månaden för 13-åringar till 850 för 17-åringar.

– Normalt får man hela studiebidraget själv. Sedan får man köpa kläder och nöjen för det, säger Tobias Persson.

– Men det blir ofta att man får lite extra. Både från släktingar och föräldrar, säger eleverna och bekräftar den slutsatsen från undersökningen.

Spara gör man däremot inte så mycket.

– Det är svårt att spara när man inte har så mycket pengar att röra sig med. De går åt fort, säger Tobias Persson. Emil Svensson har lyckats lägga undan en liten slant, satsar på att spara ihop till en bil. Överlag är tjejerna bättre på att spara än killarna, och som störst är sparandet vid 15 års ålder, i snitt 8000 kronor. Sedan minskar det.

Många sparar pengarna de får från sommarjobb eller genom att jobba extra.

– Jag jobbade sju veckor i somras på en industri, ska jobba där till påsken också. Då blir det lite extra, säger Emil Svensson. – Jag var på Charlottesborgshemmet tre veckor i somras, som feriearbetare inom kommunen. Då fick jag 4500, de pengarna har jag sparat, säger Niklas Nilsson.

Ungas pengar går åt till olika saker. För tjejerna är det mest underhållning/ nöjen, smink, kläder, skor, smycken och tidningar eller böcker. Killarna köper mer datorprylar och sport- aktiviteter, samt mer till internet eller spel. Generellt sett.

– Mobilen är en stor kostnad. Jag lägger väl ner 200 i månaden på den, säger Tobias Persson.

– Min är betald. Men jag ringer väl för över 150 i månaden, säger Vleron Bashotaj. Att betala med bankkort är också vardagsmat för dagens unga. Sju av tio i undersökningen har eget bankkort. I klassen var det tolv av 14 med eget kort. Ofta har de Maestro, Mastercards speciella version som riktar sig direkt till ungdomar.

Annons

Någon vidare privatekonomisk utbildning har de unga inte fått mycket av.

– Vi hade i hemkunskapen, konsumentkunskap. Man har lärt sig lite, att jämföra priser och så.

Läraren Cecilia Jansson säger dock att de kommer att gå igenom privatekonomi nu i tvåan. Bland annat med hur man gör en budget och vad reporänta innebär.

– Visst vill man ha ett eget boende framöver, och veta vad som påverkar det. Men det kan man lära sig när man kommer dit, säger Emil Svensson.

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons