Nu kommer fibern till byn

Kristianstad Artikeln publicerades

Med alkoholfritt bubbel och tilltugg firades att fiberkablarna nu kommit fram till Norra Ströö.

Svartfibern, de tomma fiberkablarna, har nu komit fram till byn. Till glädje för de över 200 personerna i den ekonomiska föreningen som driver projektet.

– Medlemsinsatsen är 15 000 kronor. Genom att vi gjort det som ekonomisk förening är vi momsbefriade, säger Östen Warnhag, projektledare.

Det är över två år sedan de inledde arbetet, och nu börjar resultatet märkas. Det kommer att bli anslutning med en gigabit per sekund till fastigheterna.

– Vi nyttjar den senaste tekniken. Hade vi börjat några år tidigare hade det nog bara varit 100 mb/s, säger han.

Tvärkommunalt

I början var det ett antal som anslöt sig direkt. Sedan har grannar talat med varandra, fler har anslutit sig och även byn Åraslöv i Hässleholms kommun kom med.

Bland flera av byborna är längtan efter snabbare bredband stor.

– Det ska bli så skönt att äntligen kunna använda nätet till film och musik. Nu sitter man och ska läsa något och väntar på att det ska ladda, ladda, ladda, säger 19-åriga Danielle Hamrin vars familj anslutit sig.

Annelie Rosell har bott i byn i 20 år. Hon och maken gick också med direkt.

– Vi anser att när det tas sådana här initiativ på landsbygden så vill man bidra och uppmuntra till det. För oss var det ingen tvekan, säger hon.

Större tv-utbud

Lars Henriksson bor lite utanför byn och är också glad över att snart bli ansluten.

– Det är lättare när man jobbar hemifrån. Vi ska också se över om vi ska använda det till tv-utbudet som finns.

Liknande tankar har Marika Berg, som bor i närheten.

– Vi har haft mobilt nätverk hittills, det har inte varit så bra. Nu blir det snabbare. Vi ska också se över om vi kan använda det till tv, vi får se vad utbudet blir.