Annons

Ny radiokorrespondent kommer från Kristianstad

Sveriges radios nya korrespondent i Kina kommer från Kristianstad. Han heter David Carlqvist och inom kort flyttar han och flickvännen till Peking, där de planerar att stanna i ett par år till att börja med.
Kristianstad • Publicerad 24 augusti 2011
David Carlqvist lämnar snart Sverige och Kristianstad för att bli radions korrespondent i Kina.
David Carlqvist lämnar snart Sverige och Kristianstad för att bli radions korrespondent i Kina.Foto: Johanna Wallin
David Carlqvist.Foto: Johanna Wallin
David Carlqvist.Foto: Johanna WallinFoto: Johanna Wallin
På resande fot. David Carlqvist anlände till Kristianstad på onsdagen, för att packa och förbereda flytten till Peking.Foto: Johanna Wallin
På resande fot. David Carlqvist anlände till Kristianstad på onsdagen, för att packa och förbereda flytten till Peking.Foto: Johanna WallinFoto: Johanna Wallin
David Carlqvist lämnar snart Sverige och Kristianstad för att bli radions korrespondent i Kina.
David Carlqvist lämnar snart Sverige och Kristianstad för att bli radions korrespondent i Kina.Foto: Johanna Wallin

David Carlqvist, 26 år, kom med tåget från Stockholm till Kristianstad på onsdagskvällen, för att sadla om från jobbet på Sveriges radios ekoredaktion till jobbet som utlandskorrespondent i Kina.

- Det känns fantastiskt spännande, framför allt att få börja sätta mig in i kinesisk kultur och politik. Jag ser fram emot att få skildra människoöden i detta förändringarnas land. Nu ska jag packa och förbereda allt, säger han.

Annons

Redan nästa år väntar stora förändringar i Kina, då kommunistpartiet ska välja ny ledning med bland annat ny president och ny premiärminister. David Carlqvist förväntar sig dock inga revolutionerande skillnader.

- Jag tror inte att det kommer att ske några dramatiska förändringar med maktskiftet. Det blir personer som har suttit med väldigt länge och utformat den kinesiska politiken, men jag vill rapportera om vilka de är som ska styra världens folkrikaste land och världens näst största ekonomi. Amerikanska politiker är väldigt välkända även i Europa, men de kinesiska politikerna är det inte så många som känner till, förklarar han.

Finns det några utsikter för demokrati i Kina i framtiden?

- Det är en fråga som är mycket svår att besvara och då måste man definiera vad demokrati är. Är det demokrati i västlig mening eller något annat? Jämför man landet för 35 år sedan med i dag, så går utvecklingen absolut mot ett friare samhälle och människor har fått betydligt mer makt över sina egna liv. Men det är ett väldigt rimligt antagande att kommunistpartiet sitter stadigt vid makten så länge den ekonomiska tillväxten upprätthålls på en någorlunda hög nivå.

David Carlqvist kommer i sin nya position att ha stor glädje av sina kunskaper i mandarin, det dominerande språket i Kina, som han har studerat i sammanlagt tre år.

- Talförmågan och hörförståelsen har alltid varit bättre än min läsförståelse och i ärlighetens namn har jag blivit lite ringrostig, för jag har varit borta länge, men efter en tid i Kina hoppas jag att rosten försvinner, säger han.

Hur kom du in på journalistiken?

- Jag har alltid varit väldigt intresserad av internationell politik. Journalist är det roligaste yrket man kan ha om man vill jobba med det och det bästa sättet för mig att applicera mina kunskaper.

Vilka redaktioner ska du rapportera till?

- Jag ska kunna leverera till alla Sveriges radios redaktioner, även lokalstationerna, sporten och kulturradion, men främst blir det nyhetsinslag till Ekot och till P1 Morgon och Studio 1. Som korrespondent är man konstant i tjänst och har alltid jour.

Annons

Slutligen, hur känns det att flytta så långt hemifrån?

- Jag har varit väldigt mycket i Kina, så det är inget främmande land. Det känns nog värre för min mormor än för mig.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Peter Maunula
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons