Nya rektorn i Degeberga - ”När barnen går ut genom dörren är de nästan ute i naturen”

Degeberga Artikeln publicerades
Marie Lindström är ny rektor för Degebergaskolans klasser F-3.
Foto: Fredrik Rydhagen
Marie Lindström är ny rektor för Degebergaskolans klasser F-3.

Uppväxt i Hörby, boende med man och två söner i Öllsjö, har Marie Lindström blivit ny rektor för Degebergaskolans klasser F-3.

Marie berättar att hon har ett starkt engagemang för människor i allmänhet och barn i synnerhet. Hon utbildade sig från början till fritidspedagog, vidareutbildade sig till lärare och när hon fick uppgifter som innehöll ledningsstöd på Villaskolan i Åhus insåg hon att hon var bra på att organisera och leda arbetet.

Efter att ha genomgått utbildningsprogrammet ”Framtidens ledare”, som kommunerna i nordöstra Skåne har tillsammans, började Marie i april sin tjänst på Degebergaskolan. Marie berättar att hon är född nyfiken, och det sitter fortfarande i.

Fakta

Marie Lindström

Gör: Rektor för Degebergaskolan.

Ålder: Ett par år kvar till 50.

Från: Hörby.

Bor: Öllsjö

Familj: Man och två söner.

Det bästa med Degeberga: Visst är det lite närmre till himlen från Sockertoppen!

Visa mer...

Även nu sedan hon har blivit rektor vill hon ha kvar elevkontakten. Hon vill att eleverna ska känna igen henne och kunna komma in och prata med henne om stort och smått som händer på skolan.

Det förhållningssättet är en god tradition på skolan, och det underlättas också av att nästan alla pedagoger i F-3 och fritids är behöriga lärare med hög kompetens. Ett uttryckligt mål med Maries ledarskap är att ha en rak och ärlig kommunikation både med vuxna och barn på skolan.

– Det finns så många bra saker med Degebergaskolan, säger Marie. Vi har massor av duktiga kollegor och bra stämning på skolan både bland elever och lärare… och så får vi inte glömma den härliga utemiljön, tänk så bra att kunna gå rakt ut på gräsmattan och grönytorna och leka och bygga kojor bland träden!

Till exempel har F-klassen och ettan varje måndag en gemensam utedag.

– I och med att vi har naturen så nära inpå – Sockertoppen och skogen till exempel – så behövs inte någon transport, när barnen går ut genom dörren är de nästan ute i naturen.

Marie berättar att det går ungefär 300 elever på skolan, och av dessa går cirka 100 i klasserna F-3. Att ha alla årskurser från F till 9 gör att det förstås blir stor spridning i vad eleverna vill och kan, men gemensamt är att stämningen mellan eleverna, både äldre och yngre, nästan alltid är god och de äldre hjälper de yngre.

– Och så är det så härligt när elever träffar gamla lärare och hejar glatt. Kort sagt så är nog skolan precis lagom stor.

Inför framtiden vill Marie satsa på språk och språkutvecklingen hos eleverna. Marie utvecklar tankarna och menar att för att klara sig i samhället behöver alla ha ett bra språk, oavsett om man skriver för hand, på datorn eller presenterar muntligt, och oavsett om det är samhällskunskap, naturvetenskap eller något annat man diskuterar. Därför är det viktigt att redan eleverna i de yngre årskurserna får utveckla sin språkliga förmåga.

– En viktig del är förstås att vi kan fortsätta att använda oss av skolbiblioteket.

Den som tycker sig känna igen Marie, men inte riktigt kan placera henne, kanske har sett henne hjälpa till på IFK:s hemmamatcher i arenan. Handbollen är en riktig familjeangelägenhet, båda sönerna spelar och alla i familjen har ett hjärta som klappar för IFK.