Johan Rönn: Så var Tollarpsåret – en nyårskrönika

Tollarp Artikeln publicerades
Foto: Andreas Sylvesson

Tollarp 2017! Vilket år! Det händer onekligen grejer som berör byn hela tiden, både roliga och mindre roliga händelser.

Den 17 februari konstaterade mark- och miljödomstolen att beslutet som gav kommunen rätt att gå vidare med sina planer att riva dämmet vid sporthallen i Tollarp hade vunnit laga kraft, ett bakslag för byborna och inte minst Byalaget som drivit ärendet om att låta dämmet vara kvar i olika instanser.

Snabbspolning fram till maj. Lokalerna som förr huserade omtyckta Fröjds modehus får nytt liv när Karen Ramos flyttade in Café Ramos i bygget. Under tiden rapporterades det att Tollarpssonen Johan Persson hade en tuff inledning på sin fjärde säsong i Hammarby. Sheriffen, som han också kallas, hade ryggproblem och när detta var åtgärdat började vänsterfoten spöka.

Samtidigt arrangerade Tollarps byalag den årliga vårstädningen med god uppslutning och lika fint resultat som alltid. Traditionsenligt firade man med grillad korv efteråt, till deltagarnas glädje.

I juni ägde de älskade Tollarpsdagarna rum, något man firade med dans samt ett pärlband av aktiviteter på nationaldagen med besök av Ola Selmén som arrangerade Tollarpsmästerskapen där lagen Toll och Arp möttes i den nyetablerade sporten festivalboll.

Ola Selmén bidrog till att skapa en fin fest under Tollarpsdagarna.
Foto: Mattias Mattisson
Ola Selmén bidrog till att skapa en fin fest under Tollarpsdagarna.

Inget år utan smolk i bägaren, dessvärre och Tollarpsbadet var hårt utsatt under sin högsäsong med vandalisering och försök till inbrott i kiosken. Senare försökte man igen - och lyckades - då man i juli länsade kiosken på godis. Inbrottssäsongen fortsatte tyvärr under hela året med inbrott både hos privatpersoner och företag, där ett av de mer spektakulära var ett kök som monterades ner och stals från en sommarstuga utanför Tollarp.

I början av juni skakades byn av uppgifterna om djurplågare som medvetet kört ihjäl ett ankpar på parkeringen tillhörande Hemköp, en gärning som engagerade en stor andel av byn. Polisanmälan upprättades och man förhörde vittnen via telefon, men förundersökningen lades ner i brist på bevis att det hela gjorts med uppsåt, enligt polisens informatör Eva-Lotta Hermansson.

I slutet av juni kom det nya uppgifter angående Bajens sheriff, Tollarpssonen Johan Persson. Dessa uppgifter gjorde gällande att Sheriffen kommit överens med Hammarby om att bryta sitt kontrakt av familjära skäl efter 3,5 år med klubben. I juli stod det klart att Johan Persson skrivit på för Helsingborgs IF.

Sommaren präglades i övrigt av olika aktiviteter i byn, bland annat höll Holley Hivers igång i byn med sina onsdagsträffar, som inkluderade både melodikryss och allsång ledd av Christian Taak som ägde rum inomhus på grund av det regniga sommarvädret. I augusti öppnade bowlinghallen efter en omfattande renovering under nytt ledarskap i form av Michael Wegner.

I oktober möttes vi av det tunga beskedet att Tollarps IF efter en tuff säsong åkte ur serien efter en oavgjord match hemma mot Vittskövle, en match som hade blivit en förlust om inte Vittskövle hade prickat in ett självmål.

Året gick sin gilla gång och via en inspirerande föreläsning av CP-skadade artisten och ståupp-komikern Jonas Helgesson i byn möttes vi i början av december av ljus när Lions Club arrangerade den årliga julstugan och det stod klart att Linderödsdottern Emmy Andersson blev årets Lucia.

Jonas Helgesson roade och berörde mitt sitt framträdande i Tollarp.
Foto: Johan Rönn
Jonas Helgesson roade och berörde mitt sitt framträdande i Tollarp.
Emmy Andersson från Linderöd blev Lions Lucia i Tollarp.
Foto: Tommy Svensson
Emmy Andersson från Linderöd blev Lions Lucia i Tollarp.

Sammanfattningsvis skulle jag vilja säga att 2017 bjöd på ett fint år för Tollarp och invånarna, men det kräver så klart lite också. Eldsjälar som engagerar sig och det har vi förhållandevis ganska gott om, i form av exempelvis Lions Club Tollarp, Holley Hivers, Byalaget, föreningen Tollarpsdagarna, alla enskilda individer som på ett eller annat sätt brinner för byn... ja, listan kan göras lång, helt enkelt.

Visst händer det tråkiga saker i byn också, men som en klok man sa så kan inte stjärnor lysa utan mörker. Och som en ännu klokare man (Martin Luther King) sa så kan man inte bekämpa ut mörker med mörker, det går bara med ljus.

Med detta sagt vill jag önska alla Tollarpsbor ett gott nytt år och en önskan om ett ännu ljusare 2018!