Nystart för Blåherremölla kvarn

Kristianstad Artikeln publicerades

Hembygdsförening har brottats med ekonomiska problem under en rad år. Nu har Blåherremölla kvarn sålts. Den nya ägaren ska renovera den gamla kvarnen och hålla kaféet öppet längre.

– Vi har många gamla hus från 1700- 1800-talet i hembygdsparken som är i stort behov av renovering. Det var inte möjligt att dessutom renovera Blåherremölla. Samtidigt hade vi svårt att se det förfalla, säger Lena Lööv, ordförande i Gärds Härads hembygdsförening.

Nu har Blåherremölla kvarn sålts till Knaderiks Kulturbygg. Ett företag som sysslar med att renovera kulturhistoriskt intressanta byggnader i södra Sverige. Förutom att kafé- och museumsverksamheten ska drivas vidare, kommer företaget att använda kvarnen för sin kursverksamhet.

– Jag måste säga att vi haft tur som hittat en köpare med de här kvaliteterna, som kan renovera husen ordentligt, säger Lena Lööv.

Renoveringarna är klara till påsk och fram till dess ska turister och allmänhet att kunna följa restaurationsarbetet.

– Vi kommer att ha samarbete med Knaderiks Kulturbygg och ha två bakdagar per år där nere. När kvarnen återinvigs i påsk så hoppas vi att kvarnhjulet skall gå och säden ska mala, så att vi bakar bröd i den gamla ugnen, avslutar Lena Lööv.