Nytt beslut om eldningsförbud på gång

Kristianstad Artikeln publicerades
Foto: Hasse Holmberg / TT

Länsstyrelsen har kallat till ett möte för att diskutera eldningsförbudet med räddningstjänst och polis.

Det totala eldningsförbudet i Skåne kvarstår. Men helgens regn har fått Länsstyrelsen Skåne att tidigt på måndagsmorgonen kalla till ett möte för att diskutera läget.

– Eldningsförbudet kvarstår. Men visst, det har regnat, olika mycket i olika delar av länet. Det är svalare, så det är läge att diskutera med alla berörda, säger Länsstyrelsens kommunikationschef Lina Andersson.

På mötet, som kommer att äga rum strax efter lunch, närvarar samtliga berörda aktörer som kommuner, räddningstjänst, polis med flera. Resultatet av mötet kommer att offentliggöras under eftermiddagen.

De senaste dagarnas regn på olika håll i landet har bidragit till att flera länsstyrelser lättat något på det totala eldningsförbudet. Flera länsstyrelser har tagit bort förbudet mot att grilla på egen tomt. På söndagen var det bara totalt eldningsförbud i fem län: Skåne, Blekinge, Halland, Västra Götaland och Östergötland.

På de flesta håll är det emellertid fortfarande förbjudet att tända campingkök med öppen låga i naturen liksom på färdigställda grillplatser. Samtliga länsstyrelser har information om gällande förbud på sina respektive hemsidor.