Annons

ÖB: ”Jag tycker inte att man ska vara rädd”

För första gången i sin yrkesroll besökte Sveriges överbefälhavare Micael Bydén Kristianstad. Ett 100-tal personer fick höra hans bedömning av säkerhetsläget för Sverige just nu.
Kristianstad • Publicerad 7 maj 2018
Micael Bydén, ÖB, Högskolan Kristianstad hälsade på militärkollegan Jerker Westdahl, Dönaberga.
Micael Bydén, ÖB, Högskolan Kristianstad hälsade på militärkollegan Jerker Westdahl, Dönaberga.Foto: Tommy Svensson

Ett flertal forna militärer var under måndagen tillbaka på platsen där P6 en gång låg, men den enda, sånär som på en annan person, som bar militär uniform var Micael Bydén. Då innehar han också den högsta militära posten i landet – överbefälhavare.

Han var här för att hålla föredrag och strax innan gick han runt bland publiken i högskolans aula och skakade hand och pratade. Den uppsluppna stämningen stod i kontrast till de allvarsamma frågor han snart skulle föreläsa om.

Annons

Som att omvärldsläget för Sverige har försämrats under en längre period. Det präglas enligt Micael Bydén av osäkerhet, oförutsägbarhet och att skeenden kan dra igång väldigt snabbt.

– Även i närområdet märker vi av en utveckling i fel riktning. Det vi rustar oss för att möta, hoten mot fred och stabilitet, är inte längre tydligt geografiskt avgränsade, Det finns förekomster av gråzoner mellan vad som är militärt och civilt, mellan det som är fred och krig. Det finns aktörer som på olika sätt vill påverka oss.

Micael Bydén, ÖB, talade om det allmänna omvärldsläget.
Micael Bydén, ÖB, talade om det allmänna omvärldsläget.Foto: Tommy Svensson

Hans bedömning är att det behövs en fördubblad volym för att möta det förändrade generella omvärldsläget framöver.

– Ska jag titta generellt på det vi ser framför oss, för att möta hot, risker och militärstrategiska utmaningar som vi identifierar så är det en försvarsmakt som är ungefär dubbelt så stor i volym som idag och som kommer att kosta ungefär dubbelt så mycket i försvarsanslag. Men det motsvarar å andra sidan ungefär den volym vi hade vid förra sekelskiftet och då talar jag inte om sekelskiftet för 118 år sedan.

Han nämner Ryssland som det kanske största hotet mot säkerhetsordningen i Sveriges närområde och i Europa.

– Inget tyder på att Ryssland inte kommer att fortsätta sin förmåga till uppbyggnad. Ekonomin har varit ansträngd i flera år, men i relativa termer satsar de stora belopp på försvaret och det är satsningar som ger effekt ett antal år framåt.

Micael Bydén var så gott som den enda med uniform i sammanhanget.
Micael Bydén var så gott som den enda med uniform i sammanhanget.Foto: Tommy Svensson

ÖB pratade också om en allmänt ökad militär närvaro från flera länder i Östersjön som en risk i sig för stabiliteten i form av möjliga incidenter.

När han hade räknat upp tänkbara hot och risker för Sverige, ville han ändå framhålla följande bedömning.

– Försvarsmaktens bedömning är att sannolikheten för ett väpnat angrepp mot Sverige är låg. Vi ser ingen logik i ett enskilt militärt anfall mot Sverige, men vi måste titta på vad som händer och att konflikter uppstår snabbt. Händer det något i ett grannland i Östersjön kan vi bli vi en del av konflikterna.

Det var Reservofficersföreningen i norra Skåne som tillsammans med Allmänna försvarsföreningen hade bjudit in ÖB.

Annons

– När vi är ute i landet tar vi kontakt med allmänna försvarsföreningar och gärna med högskolor och universitet. Vi har fått propåer tidigare från Kristianstad och nu är jag här, sa Micael Bydén.

Han säger att han har varit i Kristianstad tidigare, men inte i sitt jobb eller tidigare jobb, utan privat.

– Det går tillbaka rätt många år då jag gick utbildning i Ljungbyhed och hade kamrater från trakten. Ur det perspektivet känner jag till trakten och framförallt Åhus.

En av de vanligare frågorna Micael Bydén får när han är ute och föreläser i landet är om man ska vara rädd.

– Det är en speciell situation och har varit en period ett tag där omvärldsutvecklingen har haft en negativ utveckling. Det gäller att vara medveten, uppmärksam och följa händelseutvecklingen. Det pågår påverkan av it-infrastruktur och vi är satta under en annan typ av påverkan idag. Man får fråga sig vilken information man ska ta till sig, vilken information kan man lita på, hur ska jag göra en värdering av informationen. Men att vara rädd, nej det ska man inte vara. Vi ska stå upp för våra värden och visa att vi är ett land att lita på och att vi inte är rädda.

Marcus HaraldssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons