Obetalda skulder – en privatsak enligt MP

Kristianstad Artikeln publicerades

Miljöpartiet ser inget problem med att ordförande i tekniska nämnden Anita Zieme (MP) har obetalda skulder hos Kronofogden som gäller den egna förvaltningen C4 Teknik.

– Hon har slarvat, det är inget snack om den saken. Men det här är ingen politisk sak. Det är en privatgrej och det inkräktar inte på hennes politiska arbete, säger Kalle Heise (MP), gruppledare för Miljöpartiet.

Tekniska nämnden är den nämnd som fattar beslut om parkeringsavgifter och nivån på böter. Du tycker inte att det ger konstiga signaler att hon har skulder till den egna förvaltningen?

– Jag som är insatt kan skilja på det politiska och det privata, men jag kan förstå att de som inte är insatta på samma sätt tycker att det är konstigt. Det är olyckligt att det har blivit så här, men samtidigt tycker jag att det är bra att man ser att det kvittar vem det är som får böter. Och det är ett gott betyg för C4 Teknik, säger Kalle Heise.

  Att Anita Zieme avgår på grund av detta är inte aktuellt, meddelar han.

  – Hon ska inte behöva avgå för detta. Jag har pratat med henne och hon har sagt till mig att hon ska reglera skulderna i dag (läs i går). Vi kommer att prata i partiet om detta längre fram. Jag har inte tappat förtroendet för henne.

  P-boten från april i år är dock inget enstaka misstag. Under de senaste tre åren har Anita Zieme i 14 fall dröjt så pass länge med räkningar och andra p-böter att de har gått vidare till Kronofogden innan de har betalats. Kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson (FP) uttryckte i gårdagens artikel att Anita Zieme inte var något gott föredöme med tanke på det inträffade. Men några vidare diskussioner i frågan fördes inte under gårdagen.

  – Det är klart att det här är extra besvärande med tanke på den roll hon har, men alla kan göra fel. Det viktiga nu är att hon reder ut detta och gör rätt för sig, säger Pierre Månsson.

  Det är förvånansvärt att man som politiker inte sköter sina förehavanden, anser Anna-Kerstin Larsson (FP), ledamot i tekniska nämnden.

  – Som politiker måste man föregå med gott exempel. Jag är också förvånad över att Anita Zieme inte känner till att bötesföreläggande utgår från tekniska förvaltningen.

  Saken kommer att diskuteras på nästa gruppmöte, säger hon. Lars Olsson (S), vice ordförande i tekniska nämnden, vill inte komma med synpunkter på Anita Ziemes agerande.

  – Det får de ta i sin grupp, men det är synd att tekniska nämnden hamnar i sådana här negativa sammanhang, säger han.