Ökat intresse för ekologisk mat

Kristianstad Artikeln publicerades

I ett gigantiskt vitt tält på Stora Torg var det under onsdagen fullt fokus på den ekologiska maten. Gästföreläsare från Raw Food, lokala närproducenter och hungriga matgäster diskuterade hur vi kan, och måste, ändra våra konsumentvanor.

När Framtidsveckan gick in på sin andra dag var det dags för mat- och dryckdagen. Nyfikna besökare fick sicksacka sig genom borden som stod fyllda med allt från ekologiskt odlade bananer till närproducerad Vångamust.

Den trevliga stämningen i all ära, men dagen är behövlig av den raka motsatsen.

– Den 19 augusti passerade vi overshoot day. Det är dagen då vi har förbrukat vad som borde ha varit jordens totala årskvot för förbrukning av naturtillgångar. Vi måste ställa om i våra vanor och börja tänka på ett annat sätt, säger Maria Thunberg vid Studiefrämjandet som var moderator för dagen.

  Paul Seugling, ordförande i organisationen Raw Food Skåne nordost, gav även sin syn på problematiken.

  – Jag engagerar mig i denna fråga för att vi måste få ett helhetstänk över hur vår jord påverkas. Det är svårt för en konsument att veta var maten kommer ifrån, men jag vädjar om att man ska kolla efter certifierade och Krav-märkta produkter.

  Thunberg har förhoppningen att mat- och dryckdagen ska få folk få upp ögonen för hur viktigt det är att prioritera ekologisk mat.

  Kristianstad kommun har som mål att 40 procent av den offentliga maten ska vara ekologisk till 2020.

  Är det ett bra mål?

  – Det tycker jag låter helt kanon. Det är ett högt mål och det visar på att Kristianstad är medveten i sin satsning. Visst kostar ett sådant projekt pengar men det får man tillbaka i slutändan. Det ökar attraktionskraften, säger Thunberg.

  Kerstin Holmberg hade tagit sig till tältet för att avnjuta en högst ekologisk lunch. Hon passade på att hylla arrangemanget.

  – Jag uppskattar att man inte bara pratar om det utan faktiskt gör något konkret. Det är ett jätteroligt initiativ.