Annons

Örnsafari kan få turismpris

Snön faller på tvärs. En grad i vattnet, en grad i luften. Jan Olsson kan dock mota kylan med tankar på att hans företag Landskapet JO är nominerat till årets ekoturismföretag.
Kristianstad • Publicerad 23 januari 2012
En karta från 1600-talet talar om hur landskapet såg ut då. Med den som grund utvecklar Jan Olsson hur landskapet förändrats, och därmed även kultur- och naturlivet.
En karta från 1600-talet talar om hur landskapet såg ut då. Med den som grund utvecklar Jan Olsson hur landskapet förändrats, och därmed även kultur- och naturlivet.Foto: 
– Den här blir nog bra, tycker Jan Olsson som ser till att Lars Jönsson och Titti Stener får utrustning.
– Den här blir nog bra, tycker Jan Olsson som ser till att Lars Jönsson och Titti Stener får utrustning.Foto: 
Kylig vinterdag. Vantarna måste på ordentligt, något Jan Olsson hjälper till med.Foto: Tommy Svensson
Kylig vinterdag. Vantarna måste på ordentligt, något Jan Olsson hjälper till med.Foto: Tommy SvenssonFoto: Tommy Svensson

En dag gjord för att sitta inne och kura framför brasan. Något som är helt främmande för de 13 som bokat in sig på en örnsafari, med start på den leriga parkeringen vid Kavrö bro där vattenpölarna med vit krispig is och sörja utgör entrén.

En del av gruppen har Jan Olsson hämtat vid hotellet, andra kommer i egna bilar. Utrustning ska fram, heltäckande overaller, vantar och mössor med öronlappar. En flera timmars lång örnsafari väntar.

Annons

– Hej och välkomna. Ni har stövlar och raggsockor där, ni har mössor och vantar, säger Jan Olsson och pekar på de olika högarna medan rätt storlek på overaller letas fram.

– I fjol var jag och sambon i Sydafrika i Krügers park. Det var helt fantastiskt, det här är lika häftigt. Det ska bli skitkul, betonar Lars Jönson från Malmö som för någon månad sedan fick safarin i 50-årspresent.

Flera vildsvin

– En för alla, alla för en. Även om det ser riskabelt ut, det är lite småkyligt, säger Eva Bakken från Helsingborg, en av sju i samma grupp.

–  Vi såg fem, sex vildsvin på väg hit. Så har vi inte sett örnar så har vi i alla fall sett vildsvin, säger hon.

Hur fick ni reda på det här?

– Det är Kristianstadsbor som lett in oss i den här återvändsgränden.

Dagen innan bad Kristianstadsbladet Jan Olsson om en kommentar till nomineringen av ekoturismpriset.

– Väldigt roligt. För tre år sedan kom jag tvåa, jag har nog godare chanser i år, tror han med tanke på uppbackning bland annat från Tourism i Skåne.

Örnar på vintern

Annons

Även om kylan biter så här års håller han de olika typerna av safari lika högt.

– Så här på vintern är det örnar, sen kommer tranorna och det är lika fantastiskt det. Och flytande gåsa- middagarna, det var en hit, gästerna var helt lyriska, berättar han som med hjälp av den större safaribåten, som tar 55 personer och som sjösattes förra våren, ökat antalet deltagare till 5 500 i fjol.

Vad får du mer än äran om du vinner?

– En utställningsmonter på Turismmässan i Göteborg värd 50 000 kronor. De som drabbats av glädjen att vinna har fått en bra skjuts iväg, säger han.

Deltagarna, modell michelingubbar, är redo för avfärd. Jan Olsson rullar ut en stor karta från 1600-talet och drar de historiska förändringarna i landskapet.

– Här finns drygt ett 30-tal örnar, 90 procent av dem är havsörnar, förklarar han.

En av örnarna syns majestätiskt ta sin flykt över husen på andra sidan ån, innan gummibåten ens är sjösatt.

INTERNAL INTERNAL
Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons