Ovanligt lågt utbud av fritidshus i nordost

Nordöstra Skåne Artikeln publicerades
I nordöstra Skåne är utbudet av fritidshus på bostadsmarknaden ovanligt lågt.
Foto:Hasse Holmberg / TT
I nordöstra Skåne är utbudet av fritidshus på bostadsmarknaden ovanligt lågt.

I nordöstra Skåne är utbudet av fritidshus på bostadsmarknaden ovanligt lågt.

På bostadssajterna Booli och Hemnet finns det nu cirka 50 fritidshus till salu i Kristianstad, Bromölla, Hässleholm och Östra Göinge kommun. Mäklare i nordöstra Skåne vittnar om ett generellt lågt utbud.

– Överhuvudtaget är utbudet av fastigheter lågt, konstaterar Torsten Johannesson, fastighetsmäklare på ERA Kristianstadsmäklarna.

Han menar att utbudet i år är 50 procent lägre i Kristianstads kommun jämfört med motsvarande period förra året.

Vad beror det på?

– Vad det gäller fritidshusmarknaden så behåller fler sina fritidshus när det är högkonjunktur, är det dåliga tider säljer man kanske av.

Även Kim Hansson, mäklare vid Svensk fastighetsförmedling Bromölla, märker av det låga utbudet vad det gäller fritidshus. I nordöstra Skåne varierar objekten mycket i utgångspris.

– Det är beroende på läget. Havsläget drar alltid mest intresse och är dyrare, därefter kommer sjöläget. Det finns intresse för skogstäta områden men generellt går priserna ner där, säger Kim Hansson.

Det billigaste fritidshuset på Booli och Hemnet just nu ligger i Tyringe med utgångspris på 275 000 kronor och det dyraste ligger i Yngsjö med ett utgångspris på 4,5 miljoner kronor.

Var får man mest fritidshus för pengarna?

– Bromölla, Östra Göinge och norra Kristianstad skulle jag säga, svarar Kim Hansson.