Dubbla strömavbrott drabbade tusentals

Kristianstad Artikeln publicerades

Under torsdagsmorgonen inträffade ett omfattande strömavbrott i stora delar av Kristianstads och Östra Göinge kommun. Även vissa delar i Bromölla, Osby och Hässleholm var drabbade.

Samtliga hushåll har fått tillbaka strömmen men det är ännu oklart vad avbrottet berodde på.

Enligt Eon var det över 11 000 kunder som drabbades av strömavbrottet vid 07.50 på torsdagsmorgonen.

– Det är ett omfattande strömavbrott. Det är vid stationen uppe i Broby som det ska vara problem, säger Johan Aspgren vid Eons pressjour strax efter klockan 8.

Strax efter klockan tio hade antalet drabbade sjunkit till 5 364 och vid klockan 10.45 uppgav Eon att samtliga hushåll har fått strömmen tillbaka.

Eon misstänkte att det rörde sig om två omfattande strömavbrott. De dryga 1 700 drabbade hushållen i Kristianstad hängde inte ihop med felet i Broby.

– Det var ett fel i Bäckaskog och ett i Broby och det finns anledning att tro att något triggade de båda felen eftersom de inträffade samtidigt. Något kan ha utlöst eller triggat något i de här stationerna, säger Johan Aspegren.

Exakt vad som orsakade avbrottet är oklart.

– Vi har en stab med analysingenjörer som ska ta reda på vad som händer. De kommer nog vara färdiga i mitten av nästa vecka, säger Aspegren.