"Tycker verkligen inte om allt skitsnack"

Önnestad Artikeln publicerades
Foto:privat

Jag kan inte låta er tro att jag är som andra tonåringar i min ålder, för det är jag inte.

Jag tycker verkligen inte om allt skitsnack som finns i dagens samhälle.

När någon säger att jag inte får vara med en viss person, för att den är konstig och elak, då vill jag hellre ta reda på det själv genom att lära känna honom eller henne först.

Man ska inte tro på alla rykten man hör. Kolla upp sanningen själv i stället.

Själv får jag ofta höra att jag är mognare än de flesta i min ålder. Men de förstår inte hur jag ser på saker och ting. Jag har helt enkelt lättare för att prata med äldre. Då får min syster och mina kompisar gärna kalla mig gamlingen. Det har jag ingenting emot. Eller att de tycker att jag är konstig för att jag inte gillar mobiler. Tonåringar och vuxna kan ju aldrig slita blicken från dem - hur bra är det?

Min syster säger ibland till mig att jag har tantkläder på mig. Vad menar hon egentligen med det? Vad jag vet så finns det ingen åldersgräns på kläder.

Min mamma har ofta sagt till mig att jag har en gammal själ. Att vissa saker “kan man bara, för man har gjort det i ett tidigare liv". Det är inte alla som tror på sådana saker, men det gör vi.

Min poäng är att man inte ska döma folk innan man har lärt känna dem. Det yttre spelar ingen roll, det handlar om vad som finns på insidan. Jag ser ut som en helt vanlig tonåring men det betyder inte att jag är som andra tonårstjejer. På insidan har jag ett gammalt hjärta som vet att att man inte behöver pengar för att vara lycklig. En tjej som hellre spelar sällskapsspel än tv-spel.

Det finns säkert fler där ute i världen som är som jag. Kanske inte? Spelar det någon roll om det bara är jag? Det är inte fel att vara sig själv. Det viktigaste är vem du visar dig att vara för dem som är runt omkring dig. Man ska vara ärlig och visa att man är annorlunda - om man är det.

Jag kommer aldrig tappa mitt mod och den styrka jag har. För att fortsätta vara den gamla lilla flickan som jag är i vissas ögon. Men det är jag stolt över. Vem vill egentligen vara normal? Finns det ens något som heter så?

Det viktigaste är ändå inte alltid hur man är, utan hur man bemöter folk runt omkring sig. Ens uppgift är inte bara att ta hand om sig själv. Vi är här på jorden för att göra andras liv bättre. För att hjälpa andra, det är så vi själva blir starkare. Det går bara om man är den man är.

För ingen är som du.

Fakta

Fanny Lindau

Är 15 år gammal och början nian på Önnestads skola i höst. I mars praoade hon för lokalkorrarna under en vecka. Nu jobbar hon som frilansskribent i projektet "Reportrar i landsbygdens tjänst".

Visa mer...

Fakta

Lokalkorrespondenterna

Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Artiklarna är antingen skrivna av lokalkorrar eller baseras på tips från korrenätverket. Vi utgår från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter.

Läs fler av lokalkorrarnas artiklar här.

Visa mer...