Peder Lamm populär på mässa

Kristianstad Artikeln publicerades

Antikexperten Peder Lamm var ett populärt inslag på fredagens Hus & Hem-mässa. Folk köade för att få sina antika föremål daterade och värderade av honom.

KRISTIANSTAD. Lisbeth Ohlsson från Kristianstad står först i kön inne i kongresshallen på Yllan, där hon väntar på att få två föremål värderade av Peder Lamm. Det är två trälådor med lock och mönster på sidorna.

- Jag har ärvt dem från mina föräldrar, men det är inget jag har någon personlig relation till. Jag tror att de användes som matlådor, säger hon.

Vad de kan vara värda har hon ingen aning om.

- Det är det jag vill veta, men man tror ofta att det är mer värt än det är, säger hon.

Peder Lamm själv sitter på första bänkraden framför podiet och pratar med Edmund och Louise Krafft från Kivik. De är gamla vänner till Peder Lamms föräldrar och av samtalet framgår att Peder Lamm ska flytta från Stockholm till Skåne inom kort, men vart vill han inte avslöja.

- Här är mycket vackrare och våren kommer en månad tidigare. I Stockholm snöade det i morse, säger han.

- Fast du vet inte hur vintrarna kan vara här nere, påpekar Louise Krafft.

- Vintrarna i Stockholm är också för jävliga, kontrar Peder Lamm.

Paret Krafft har förstås passat på att få ett föremål värderat av honom också. I en plastpåse ligger en liten dosa, vilket visade sig vara en snusdosa av sköldpaddsskal från 1700-talet, enligt Peder Lamm värd en tusenlapp eller två.

- Den var säkert mycket dyrare att köpa på 1700-talet, säger han.

Samtidigt har det blivit dags för honom att inta podiet och först i kön står som sagt Lisbeth Ohlsson. Peder Lamm bekräftar att det rör sig om antika matlådor, tillverkade av björkträ.

- Det här är 1800-talets unikaboxar, så kallade svepaskar, men de är lite för vanliga och värdet ligger på en tusenlapp styck ungefär, säger han.

- Då tar vi nästa patient, fortsätter han och välkomnar en dam med en liten urna som visar sig härstamma från grevskapet Satsuma i Japan.

- De är tillverkade av riktigt dålig keramik, det är alltså inte porslin, och fina att titta på, men har ett värde på högst en hundralapp, berättar han.

Nästa föremål är ett mahognyskrin med smycken i svarta kolprismor från 1800-talet inuti. Enligt Peder Lamm var smyckena inte särskilt dyra på sin tid och inte idag heller. Skrinet värderade han till cirka en tusenlapp.

En äldre man har tagit med sig vad som visar sig vara en lite lyxigare variant av köttkvarn för bordsbruk.

- Köp spissvärta och piffa till den, så är den fin att titta på, men skrotvärdet är nästan större, säger Peder Lamm.

En dam med en silverskål eller tazza i senempirisk stil får ett betydligt bättre bud. Enligt Peder Lamm betingar den ett värde på 5000 kronor.

- Jag tycker att den borde vara värd 10000, men empirperioden är inte inne idag, säger han.

Värderingen fortsätter med ett par gamla böcker, ytterligare några silverföremål, en bild på ett Höganäsfat, en grafik av MasOlle, en så kallad pigbrosch, ett par glasögon, örhängen samt en autograf av supersprintern Jesse Owens på ett program från OS i Rom 1960.

När tiden börjar rinna ut kommer en yngre man med en barnvagn.

- Här kommer en som vill värdera sitt barn, men barn är ju inte antika, säger Peder Lamm och utlöser spridda skratt.

Det visar sig dock att det inte är ett barn som vilar i vagnen, utan en nyrokokoklocka från slutet av 1800-talet.

- Den är i fint originalskick, men stilen är jätteute idag. Den passar inte i våra vitrollade hem, säger Peder Lamm och värderar den till högst en tusenlapp.