Pengar säkrade hos blufföretag

Kristianstad Artikeln publicerades

Skatteverket i Kristianstad har slagit till mot två blufföretag och säkrat nära fem miljoner kronor på deras bankkonton. De ska ha skickat ut bluffakturor och under hot om inkasso lurat till sig pengar av småföretagare i hela landet.

Enligt Skatteverket var företagen hemmahörande i Malmö, men har efter tillslaget avvecklat sina verksamheter.

– De dyker upp i annan skepnad rätt så snart, det är så det fungerar, säger Skatteverkets utredare som vill vara anonym.

Han berättar att utredningen mot företagen har pågått en längre tid och att de varit verksamma över hela landet med flera drabbade även i nordöstra Skåne.

Pågående utredning

– Jag kan inte kommentera så mycket mer, utredningen är inte avslutad, men jag kan säga så mycket att de har skrivit fakturor utan att ha levererat någon tjänst och hotat med inkasso. Det handlar inte om så stora belopp, kanske 5 000 kronor, men det kan vara mycket för småföretagaren och framför allt vill man inte hamna i inkassosystemet, även om det inte är så enkelt, förklarar utredaren.

Enligt honom finns det cirka 400 sådana blufföretag i Sverige i dag och de ska vara starkt förankrade i den södra landsändan.

– Det finns kretsar i Malmö som kanske är inblandade i detta, det finns starka förgreningar i Malmöområdet, säger han.

Hur långt polisen har kommit i sin utredning mot de två företagen vet han inte, men han hänvisar till ett pilotfall mot blufföretag som är på väg att prövas rättsligt i Helsingborg.

– Det är väl så att de avvaktar hur det går med det, säger han.

Sällan att det lyckas

Så sent som den 21 mars godkände förvaltningsrätten i Malmö Skatteverkets begäran om betalningssäkring hos de två företagen. I det ena fallet handlar det om nära 1,4 miljoner kronor och i det andra om nära 3,5 miljoner kronor. Pengarna ska gå till mervärdesskatt och arbetsgivaravgifter för 2011.

– Det är sällan vi lyckas säkra pengar, men just denna gång lyckades vi, säger utredaren på Skatteverket i Kristianstad.

Båda blufföretagen som Skatteverket slagit till mot finns med på Svensk Handels varningslista, där det bekräftas att de är skrivna i Malmö. Det ena fördes upp på listan den 29 september i fjol, det andra den 26 oktober.

Varningslista

”Varningslistan varnar bland annat för bluffakturor, men också för företag med oseriösa försäljningsmetoder eller för erbjudanden och utskick som kan uppfattas som vilseledande. Att ett namn saknas på listan är ingen garanti för att verksamheten är seriös, var alltid vaksam!”, skriver Svensk Handel på sin sajt.

Svensk Handel är en arbetsgivarorganisation med 13 000 medlemsföretag.