Pengarna finns men oklart med byggstart

Kristianstad Artikeln publicerades

Pengarna finns. Men något besked om startdatum för byggandet av Östra Centrum vill fastighetsbolaget Steen & Ström inte ge. I går ska de ha träffat kommunen igen angående det försenade shoppingcentret.

Fastighetsbolaget Steen & Ström har planer på att investera 16 miljarder kronor i nya och befintliga köpcentrum i Skandinavien under en period på fem år.

Det uppger Steen & Ströms koncernchef Jan Ove Holmen till norska Dagens Naeringsliv. Vad det betyder för byggandet av Östra Centrum i Kristianstad vill inte Steen & Ström gå in på. – Det här är uppgifter som vi har jobbat med länge. För oss som jobbar med Kristianstad och Östra Centrum är det väl känt vilken investeringskapacitet våra ägare har, säger Hans Cagner, utvecklingsdirektör på Steen & Ström.

– Ekonomin är inget vi går ut och pratar om så här till vardags, men nu har vår norske vd valt att göra det. Men för oss har de här möjligheterna varit en förutsättning för att kunna jobba med detta.

Avtalet mellan Kristianstads kommun och Steen & Ström går ut vid årsskiftet.

Men både från kommunen och Steen & Ström är man förtegen om hur planerna egentligen fortskrider.

Enligt Steen & Ström har planerna på Östra Centrum inte ändrats, men man vill varken ge några datum eller närmare detaljer om hur arbetet fortgår. I slutet av oktober träffades Steen & Ström och kommunen för att diskutera satsningen.

Då ville inte kommunen gå ut med vad som kommit fram.

I går ska de ha träffats igen. Vad det mötet gällde kan Hans Cagner inte gå in på.

– Jag vet inte vad som har diskuterats där. Det måste jag stämma av med mina kollegor först.

Kristianstadsbladet har försökt nå ansvariga på kommunen angående mötet utan att lyckas. Hans Cagner påpekar att det inte enbart handlar om att ha investeringsmöjligheter för att ro projektet i hamn.

– Det är naturligtvis även kopplat till krav på lönsamhet. Men det hänger också på detaljplanen hur vi ska kunna gå vidare.

Att avtalet går ut vid årsskiftet ser inte Hans Cagner som något problem.

– Det kommer att förlängas. Det är den överenskommelse vi har, säger han.

När Östra Centrum var på tal redan 2006 fanns förhoppningar om att första spadtaget skulle tas efter två och ett halvt år. Därefter har ärendet försenats i olika omgångar. En av anledningarna var finanskrisen.

Att det drar ut på tiden gör också att konsortiet i Hammarslund försenas i sitt arbete. De får inte lov att bygga sin shoppingdel förrän ett år efter Östra Centrum.Karolina Alfredsson