Annons

Pensionsåldern höjs nästa år

Höjd pensionsålder till 75 år kan nu bli verklighet. Före detta Kristianstads län blir försöksområde när reformen genomförs på prov.
Kristianstad • Publicerad 1 april 2013
På väg till jobbet?
På väg till jobbet?Foto: 

Först vill ingen på regeringskansliet kommentera det nya förslaget som väntas nästa vecka. Men efter flera påtryckningar får Kristianstadsbladet tag på regeringens särskilda utredare. Och han går med på att göra en intervju.

– Effekterna av Greklandskrisen, Cypernkraschen och euroskalven kryper allt närmare och förr eller senare måste pensionsåldern höjas. Vi genomför reformen på försök i gamla Kristianstads län, säger Raalf Pistör, som är regeringens utredare.

Annons

Hur tror du blivande pensionärer reagerar på detta?

– Många trivs på jobbet och vill arbeta längre. Vissa är oroliga för sysslolösheten efter 65.

Vad säger du till dem som inte vill jobba längre än till 65?

– Alla måste dra sitt strå till stacken. På andra håll i världen har man kriser. Vi vill inte ha den typen av kriser.

Tror du alla orkar jobba tio år till?

– De som upplever det som jobbigt kan ta sig lite längre semestrar. Att åka iväg och få lite sol och värme under vinterhalvåret gör underverk. Själv var jag till exempel nyligen på Mauritius med familjen i två veckor. Man blir en ny människa.

Tror du inte många kommer flytta från gamla Kristianstads län?

– Vi ser en risk med att pensionsflyktingar söker sig till grannlänen. Därför har vi infört en begränsning. Den som flyttar till ett grannlän får med sig sin höjda pensionsålder men den som flyttar två län bort kan gå i pension vid 65.

Hur tror du lokalpolitikerna kommer att reagera på detta?

– Jag tror att de välkomnar förslaget. Kommunerna får mer skattepengar när invånarna jobbar längre. För de äldre som flyttar slipper kommunerna vård- och omsorgskostnader, säger Raalf Pistör.

Annons

Det är dock inte hela före detta Kristianstads län som blir en del av testområdet.

– Bjärehalvön och Hallands Väderö är undantagna, säger Raalf Pistör.

Varför det?

– I det området är det hög andel sommarboende. En del människor som bor på andra håll i landet kanske vill flytta dit när de gått i pension. Då måste de helt plötsligt börja arbeta.

När Kristianstadsbladet vill veta vad blivande pensionärer tycker om förslaget träffar vi Atte Lirpa på Lilla torg i Kristianstad. Hon fyller 63 i år och kommer sannolikt att beröras av det nya systemet.

– Jag har inget emot det. Jag trivs på mitt jobb inom vården. Mina föräldrar i Baltikum fortsatte jobba i hög ålder. Min far dog på sin post i en kolgruva för tolv år sedan. Han var 80 år gammal, säger hon.

När hon får veta att det finns en möjlighet att undkomma höjd pensionsålder genom att flytta två län bort ser hon det som ett alternativ.

– Jag har en syster i Jönköping och dit skulle jag alltid kunna flytta, säger hon.

Regeringens utredare bor själv inte i före detta Kristianstads län och han svarar på frågan när han ska gå i pension.

– Jag har lag flera år av hårt arbete bakom mig, speciellet jobbet med att utreda höjd pensionsålder har varit tungt. Jag har planer på att gå nästa år, då fyller jag 59, säger Raalf Pistör.

Här kan du se hur stor pension du får med det nya systemet.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Jerker Hagman, Mikael Hallqvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons