Petra Lundh: ”Att vara åklagare är ett jobb där man kan göra skillnad”

Kristianstad Artikeln publicerades
Riksåklagare Petra Lundh gillar utmaningar och tänker höja statusen på det redan populära åklagaryrket.
Foto: Tommy Svensson
Riksåklagare Petra Lundh gillar utmaningar och tänker höja statusen på det redan populära åklagaryrket.

Sveriges första kvinnliga riksåklagare heter Petra Lundh och är uppvuxen i Kristianstad. Hon är chef för Åklagarmyndigheten och 1 400 medarbetare varav 950 är åklagare, och enda allmänna åklagare som för talan i Högsta domstolen, snart med ett uppmärksammat barnvåldtäktsmål från Kristianstad.

Du tillträdde som riksåklagare 1 september 2018, vilken är din främsta roll?

– Att ge åklagarna och hela organisationen de bästa förutsättningarna med verktyg och stöd. Vi har en enormt viktig uppgift i en demokrati att tillsammans med polisen bekämpa brott. Jag vill också att vi ska ligga i framkant när det gäller rättsutvecklingen, det är åklagarna som sätter ramen för rättsprocessen. Att vara åklagare är ett jobb där man kan göra skillnad.

Riksåklagare Petra Lundh växte upp i Kristianstad.
Foto: Tommy Svensson
Riksåklagare Petra Lundh växte upp i Kristianstad.

Du har arbetat med flera statliga utredningar, bland annat med att avskaffa preskriptionstiden för mord, med hemliga tvångsmedel och dataavläsning, och senast med att slopa ungdomsrabatten för 18-20-åringar.

Hur ser du på det arbetet, som ändrar lagar?

– Jag tycker det är kul att bita tag i saker. Det är en enorm förmån att få vara med och påverka rättsutvecklingen. Det är också en möjlighet att tänka brett, få andra perspektiv från rättsväsendet, och gå djupare i en frågeställning.

Du har fått prövning i Högsta domstolen med ett Kristianstadsmål där du kräver maxstraffet 14 års fängelse för en man som dömts för 100 grova barnvåldtäkter.

Hur viktig är den prövningen?

– Det är jätteviktigt att HD uttalar sig eftersom domstolarna gör olika bedömningar i frågan hur långt fängelsestraff en person ska få som döms för åtskilliga grova barnvåldtäkter. Minimistraffet för ett enda sådant övergrepp var fyra års fängelse och mannen dömdes till nio års fängelse. Jag menar att det inte stämmer överens med det allmänna rättsmedvetandet och att det ytterst handlar om allmänhetens förtroende för rättsväsendet.

Du har fått prövningstillstånd i flera ärenden (utvisningsfrågan efter brandbomber mot en synagoga i Göteborg samt skyddande av brottsling efter skjutningen mot restaurang Vår Krog & Bar i Göteborg) och ska upp i HD tre gånger i år.

En rivstart för dig som riksåklagare?

– Ja, det kan man kanske säga men jag är glad att HD gör dessa prövningar, det är angelägna fall alla tre, HD måste klargöra hur man ska se på det här.

Åklagarorganisationen har fått mer pengar i övergångsbudgeten, vad betyder det?

– Att vi kommer att kunna rekrytera, det behövs fler åklagare. Vi har oerhört duktiga åklagare men de har en hög arbetsbörda.

Vilken är åklagarmyndighetens största utmaning?

– Den största kriminalpolitiska utmaningen är den grova organiserade brottsligheten med de skjutningar vi ser där. Vi ser också fler anmälningar av våld i nära relationer och sexualbrott. Det krävs även insatser mot ungdomsbrottsligheten, och då tidiga och tydliga åtgärder.

Hur är du som chef?

– Det ska andra svara på, men jag brukar få höra att jag är tillgänglig, stöttande och tydlig, och har ett stort förtroende för mina medarbetare.

Hur var din uppväxt i Kristianstad?

– Jättebra. Bodde med föräldrar och två syskon i villa i Hammar. Idrottade mycket, spelade pingis i KFUM Kristianstad och nådde division ett. Plugghäst? Nej, jag hade lätt för mig i skolan och fick ofta en roll som informell ledare i olika sammanhang. Jag har alltid varit intresserad av människor och aldrig känt mig begränsad. Det fanns alla möjligheter när jag växte upp.

Vad driver dig?

– Att förbättra saker och ting. För medborgarna och för medarbetarna.

Vad arbetar du med nu?

– Vi har precis gått i mål med att förändra karriärvägarna för åklagare. I framtiden kommer kammaråklagare att ha möjlighet att bli senior åklagare och därefter ämnesspecialist. Många vill bli åklagare, men det är också konkurrens om de duktigaste juristerna och det behövs fler karriärvägar att locka med.

Riksåklagare Petra Lundh växte upp i Kristianstad.
Foto: Tommy Svensson
Riksåklagare Petra Lundh växte upp i Kristianstad.

Fakta

Petra Lundh

Ålder: 55 år.

Familj: Maken Lars-Gunnar (ny lagman i Västmanlands tingsrätt) och fyra vuxna döttrar.

Bor: Nacka.

Karriär: Juristlinjen Stockholms universitet, sommarnotarie vid Kristianstads tingsrätt för 33 år sedan, notarie Stockholms tingsrätt, domarutbildning och assessor i Svea hovrätt, sekreterare i 3:e granskningskommissionen av Palmemordet, en kort tid på Justitiedepartementet, hovrättsråd i Svea hovrätt, arbetade sedan i kommittén efter Göteborgskravallerna och i utredningen efter mordet på Anna Lindh, chefsrådman Stockholms tingsrätt, lagman i Södertörns tingsrätt (landets andra största tingsrätt och den mest brottmålstunga).

Om jag inte var jurist så skulle jag jobba som: ”Lärare, jag sökte in som mellanstadielärare, men hade kompisar som trivdes på juristlinjen och jag blev inspirerad”.

Gör på fritiden: Löptränar, kör crosstrainer, umgås med familj och vänner.

Favoritfilm: ”Sagan om ringen”.

Läser: Kopplar av med deckare och romaner.

Husdjur: Labradorvalpen Gunnar 7 månader och katten Mike-Ken som visade sig vara en hankatt (därav stavningen av Majken).

Skrattar åt: ”Det mesta, jag tror det är otroligt viktigt, inte minst åt mig själv”.

Ogillar: Inskränkthet.

Beskriv dig själv med tre ord: Nyfiken, lyhörd, uthållig tävlingsmänniska.

Berätta om en arbetsdag: ”En dag denna vecka (läs: vecka 2) har jag först Skypemöte med en åklagare i Malmö om hemliga tvångsmedel, sen förbereder jag min föreläsning på ”Folk och Försvar” i nästa vecka, flera interna möten med olika arbetsgrupper och sist ett möte på Justitiedepartementet. Jag kommer vid 8 och går hem 17-17.30, jag kan ta arbete med hem men jag försöker vara effektiv på jobbet. Man måste hämta andan ibland.”

Visa mer...