Pia Kinhult tar över regionen

Kristianstad Artikeln publicerades

Pia Kinhult tar över den viktigaste politiska posten i Region Skåne. Vid den moderata fullmäktigegruppens omröstning under måndagskvällen segrade hon framför Jerker Swanstein.

Det står klart efter måndagens möte inom fullmäktigegruppen med moderaterna i Skåne. Under mötet röstades Pia Kinhult fram med 25 röster. Jerker Swanstein fick 18 röster, och en person röstade blankt.

Därmed blir Pia Kinhult regionstyrelsens ordförande.

– Det fanns två kandidater, och vi diskuterade bådas förtjänster. Man vitsordade båda som duktiga politiker, och Jerker har gjort ett jättebrajobb under mandatperioden och vi har ett bra valresultat, säger gruppledaren Thomas Lantz.

– Men gruppens majoritet tittar mer framåt, och räknar med att Pia vinner fler väljare vid nästa val.

Stort kontaktnät
Pia Kinhult har fram tills nu varit ordförande för Regionala tillväxtnämnden. När hon nu lämnar den posten nominerades istället Kristianstadsmoderaten Pontus Lindberg till den posten.

– Han har ett stort kontaktnät inom näringslivet och kommer att passa förträffligt i den rollen, säger Lantz.

Valen fastställs den första november, då regionfullmäktige sammanträder, och ny regionstyrelse utses. Nämnderna byter politiker först efter årsskiftet.

Som största parti inom den femklöver som ska driva regionen under mandatperioden har det varit självklart att just moderaterna ska ha posten som regionstyrelsens ordförande. Deras förslag kommer nu att accepteras av de andra samregerande partierna.

Andra som kandiderade
Pia Kinhult är född 1959, och har varit regionråd och ordförande för partnerskapet Skåne/Blekinge. Hon är även vice förbundsordförande i moderaterna i Skåne, samt ledamot av styrelsen för Naturhistoriska Riksmuseet sedan 2001. Förutom politiken har hon sedan 1984 drivit företag inom elektronikbranschen.

Jerker Swanstein har inte kandiderat till någon annan post som ordförande. Övriga regionråd som nomineras från moderaterna är Catharina Blixen-Finnecke, ordförande för Vårdproduktionsberedningen, samt Carl-Johan Sonesson, som är tänkt att axla Henrik Hammars mantel som ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.